Hlavní obsah

Chytrá kulka sdělí střelci informace o cíli

Právo, WEL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Za podpory americké společnosti Lockheed Martin probíhá na univerzitě ve floridském Gainesville projekt "chytré kulky". Poté, co dostihne cíl, vyšle zpět data o zasaženém objektu.

Foto: Radek Pavlík

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Článek

Projektil o průměru l ,7 centimetru může být vystřelen z obyčejné paintballové pušky a má dosah asi 70 metrů. Povrch tvoří přilnavý polymer, zatímco uvnitř je senzor a miniaturní bezdrátový vysílač.

"Umožňují, aby se potřebná data přenesla do notebooku střelce, jemuž zároveň umožní zůstat v bezpečné vzdálenosti od cíle," řekl pro časopis New Scientist člen univerzitního výzkumného týmu Loc Vu-Quoc. Sponzor projektu má zájem o kulku s čipem, který by dokázal odhalit výbušniny.  

Skepse specialistů

Někteří odborníci jsou k těmto cílům skeptičtí - například redaktor odborného časopisu Jane's Defence Colin King namítá, že už samo střílení na něco, co může vybuchnout, je v rozporu s tím, jak se zachází s explozivními materiály.

Jiní specialisté se domnívají, že chytrá kulka se senzorem by mohla nalézt své uplatnění jako technický prostředek průzkumu zejména u speciálních bezpečnostních složek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová zbraň střílí za roh

Izraelsko-americká společnost vyvinula novou zbraň, která střílí za roh. Přední část je vybavena pistolí a kamerou, která střelci umožňuje mířit a střílet...

Ječící zbraň zabije nepřítele na 300 metrů

Američtí vojáci v Iráku chtějí v blízké budoucnosti srážet své protivníky na kolena dětským jekotem. Podle deníku The Daily Telegraph by již v březnu měli...

Výběr článků

Načítám