Hlavní obsah

Cestoval 1700 kilometrů, aby si vyzvednul výhru. Byl to podvod

Novinky, vps

Ratar Kumar Malbisoi z malé vesničky v indickém státě Uríša nedávno urazil dlouhých 1700 kilometrů až do Dillí, aby si nárokoval peněžní výhru v loterii. Nezaměstnaný muž si na cestu půjčil od přátel, po příjezdu na místo ale zjistil, že se stal obětí podvodu, napsal v pátek server BBC.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Brána Indie v Dillí. Ilustrační foto

Článek

Malbisoi před necelými dvěma lety obdržel na svůj mobilní telefon textovou zprávu s informací, že v „národní loterii stanice BBC“ vyhrál 20 nebo 30 miliónů rupií (6,5 a 9,7 miliónu korun).

Zprávy s podobným obsahem tehdy obdržel větší počet lidí, mezi nimi i novináři samotné BBC. Zprávu bez váhání smazali a brzy na ni zapomněli, jednalo se totiž o do očí bijící příklad phishingu.

Ale 41letý Malbisoi, který má jen velmi nízké formální vzdělání, na trik skočil. S podvodníky se spojil a sdělil jim své jméno a adresu. Během několika hodin mu volali zpět.

Chtěli zálohu

„Volající řekl, že je předseda BBC. Mluvil velmi dobře. Slíbil mi velký obnos, ale nejprve jsem mu měl poslat 12 tisíc rupií, aby mohl převést peníze,“ řekl Ind BBC.

Malbisoi jim řekl, že je velmi chudý a požadovanou částku jim nemůže poslat. S volajícím ale vyjednával a postupem času snížil částku na čtyři tisíce rupií. Ani tuto částku ale nemohl zaplatit, navrhoval tedy, ať mu částku strhnou z výhry. Není překvapením, že odpověď na tento nápad byla záporná.

Ind podvodníkům ve své touze po bohatství dokonce poslal dopis, v němž jim vysvětlil svou rodinnou a finanční situaci. Naposledy s „předsedou BBC“ mluvil loni v listopadu, kdy se ho volající zeptal, zda obdržel šek, který mu poslali. Pochopitelně žádný nedostal, tak se rozhodl vydat do kanceláře BBC v Dillí, aby zjistil, zda tam na něj nečeká.

Rozpačitý návrat domů

Po dlouhé cestě, kvůli níž se zadlužil, přespal na nádraží a ráno vyrazil do BBC. Tamní novináři ho k jeho zklamání rychle vyvedli z omylu. Chtěli ale zjistit víc a zavolali na číslo, z něhož Malbisoiovi volali podvodníci.

Zvednul ho muž, který se představil jako Scott Smith a tvrdil, že pochází z Velké Británie, i když jeho přízvuk prý zněl spíše jako africký. Poté, co se dozvěděl, že mu volá novinář z BBC, začal být agresivní a zavěsil.

Malbisoi strávil v Dillí dva dny a poté odjel zpět domů. Není však jasné, zda opravdu chápe, že se stal obětí podvodu.

„Nikdy jsem neměl pocit, že se mě snaží podvést. Rád jsem s ním mluvil, byl vždy velmi příjemný. Pokud mi nechtějí dát své peníze, tak je nemůžu nutit, jsou jejich,“ řekl Ind.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám