Hlavní obsah

Český zahrádkář vypěstoval téměř dvoukilovou ředkvičku

PELHŘIMOV

Ředkvičku vážící neuvěřitelných 1,796 kilogramu o velikosti hlízy 31 centimetrů vypěstoval na zahrádce v Jiřicích na Pelhřimovsku padesátiletý zahrádkář Luboš Suk. Naprosto nevídaný pěstitelský počin přivezl v úterý ukázat do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Po přeměření správci databanky bude zapsána do České knihy rekordů.

Článek

"Koukali jsme na to jak na zjevení. Všechny ostatní ředkvičky ze shodného sáčku vyrostly do normální velikosti," řekl Suk. "Tahle byla jak z té pohádky o veliké řepě. Protože se v pondělí začala naklánět, tak jsme ji raději vytáhli. Potom jsme slyšeli v rádiu, že bude příští týden v Pelhřimově festival rekordů, tak jsme se sem vypravili hned, než ten obr uvadne," popsal Suk.

Semínka běžné odrůdy kulaté, červené ředkvičky koupil pěstitel v humpoleckém supermarketu a počátkem března zasel do skleníku čtyři krát dva metry. Jedno semínko, z něhož obr vyrostl, zapadlo ale mimo stanovené řádky. Dcera Kateřina je pak všechny pečlivě zalévala.

"Všechny byly normální, jen jedna z nich k všeobecnému údivu vyrostla veliká převeliká. S kvetoucí natí měří metr a jedenáct centimetrů. Pokud nezvadne, bude k vidění na Mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit, který bude v Pelhřimově 8. a 9. června," řekl dnes novinářům prezident pořádající agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám