Hlavní obsah

Český autor získal prestižní ocenění za společenskou hru roku

Letošním laureátem nejprestižnějšího ocenění na poli společenských her je Čech Vladimír Chvátil, který získal titul za svou detektivní karetní hru s názvem Codenames. Informovala o tom v pondělí agentura DPA. Soutěžní porota vybírala ze zhruba tří stovek her, které se v uplynulém roce nově objevily na trhu. Ta Chvátilova prý zaujala důrazem na kreativitu a jazykovou vynalézavost.

Hra Codenames

Článek

„Ten, kdo rád žongluje se slovy, si Codenames oblíbí,“ uvedl předseda poroty Tom Felber. „Ta hra ho naprosto vtáhne a už nepustí,“ dodal.

Ve hře Codenames, která je určena až pro 12 hráčů, se šéfové dvou špionážních týmů – červeného a modrého – snaží přimět ostatní členy svého týmu, aby mysleli jako oni a odhalili s pomocí jejich jednoslovné nápovědy identitu 25 agentů na herním poli.

Podle čtyřiačtyřicetiletého vývojáře Chvátila, který je autorem více než dvou desítek deskových her a videoher, jde o jeden z jeho herně nejjednodušších počinů. „Vím, že lidi mají tu hru rádi, a těší mě, že se líbila i porotě,“ řekl Chvátil při přebírání trofeje.

Hra roku německé kritiky (Spiel des Jahres) je pravděpodobně nejprestižnějším světovým oceněním pro společenské hry. Uděluje se od roku 1979 a v minulosti ji získali například autoři her Carcassonne, Osadníci z Katanu nebo Dixit. Podle jednoho z porotců, herního kritika Martina Kleina, ocenění výrazně ovlivňuje prodej. Ten se podle něj díky trofeji může u her, kterých se běžně prodá několik tisíc kusů, vyšplhat až do šestimístných čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám