Hlavní obsah

České ministerstvo zahraničí vítá nového panovníka Západozemí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakončení jednoho z nejsledovanějších seriálů posledních let si nenechalo ujít ani české ministerstvo zahraničí. V úterý na svých facebookových stránkách poblahopřálo ke zvolení nového panovníka fiktivního kontinentu. Žertovný status náležitě okomentovaly i další instituce, včetně britského velvyslanectví. Upozorňujeme, že článek obsahuje spoilery.

Foto: Profimedia.cz

Rudá bašta v Králově přístavišti (ilustrační foto)

Článek

Poslední epizoda přinesla dlouho očekávanou odpověď, kdo zvítězí v dramatické hře o Železný trůn. Na mnohými nečekaný (a poněkud nelogický) výsledek zareagoval v úterý ráno i Černínský palác. Pokud jste poslední díl ještě neviděli a nechcete si kazit překvapení, měli byste teď přestat číst.

„Ministerstvo zahraničních věcí vítá ukončení dlouholeté občanské války v Západozemí. Zvolení Brandona Starka vnímáme jako pozitivní krok k posílení stability království a pro zlepšení životních podmínek obyvatelstva,“ uvádí na svém facebookovém účtu ministerstvo.

Jedna z prvních reakcí přišla od britského velvyslanectví. „Sláva Branovi Zlomenému, Prvnímu svého jména, Králi šesti království,“ vzdalo hold seriálovému králi velvyslanectví po vzoru mocných pánů sedmi království.

„Také se připojujeme ke gratulaci, i když z našich volebních modelů vycházel Brandon Stark jako vítěz již před osmi lety,“ okomentovala příspěvek agentura Kantar, jež se mimo jiné zabývá předvolebními výzkumy.

Lidé oceňují smysl pro humor

Svou troškou do mlýna přispěl i Institut mezinárodních vztahů, když nabídl svoji stručnou politickou prognózu.

„Změna systému vládnutí je sice méně revoluční vůči původně navrhované demokracii, momentálně ale opravdu lze očekávat jisté zlepšení podmínek pro obyvatele Západozemí. Země vyčerpaná válkou dostane možnost obnovy, a pokud se podaří prosadit smysluplné projekty jako kanalizace, můžeme hovořit o osvíceném vládnutí. Otázkou ale zůstává, jako vždy, nástupnictví Brandona Starka, ale i nevyjasněné mocenské ambice Severního království. Turbulence můžou přinést také nové objevy zemí na západě či hrozba zpoza zdi,“ stojí v jeho příspěvku.

Foto: Profimedia.cz

Bran Stark je prohlášen králem šesti království, na Železný trůn ale neusedne.

O osud severního království se obává nejeden pobavený diskutér. „Jak to bude s možností vycestovat na Sever po odtržení od zbytku království? Vyjednali dohodu, nebo jde o tvrdý Northxit?“ ptá se jeden z komentátorů. „Velmi rád slyším, rád bych poslal děti na Erasmus na Zimohrad nebo na školu v přírodě za Zeď k Divokým,“ kvituje zprávu s povděkem druhý.

Další očekávají jasné odsouzení činů Daenerys Targaryen či dalších válečných zločinů jejího velitele Šedého červa. Další ovšem podotýkají, že netušili, že vyzrazovat závěry seriálů začne i stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám