Hlavní obsah

Česká Missis 2010 začala v Brně

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtyři desítky maminek a jejich děti předškolního i časně školního věku se v sobotu v Brně ucházely o postup do semifinálových národních kol prestižní soutěže Missis 2011. Dopoledne soutěžily matky z Moravy, po obědě z Čech. Chlapci byli v menšině, z moravských krajů jich přijelo jen šest.

Foto: Tino Kratochvil, Právo

Pětileté Simonce upletli po copu hejtman Michal Hašek (vlevo) a režisér Antonín Vomáčka. Vzadu maminka Jana Molíková.

Článek

V porotě zasedli politikové, umělci, úředníci, právnička i kadeřník, ale také Jiří Ovčáček, redaktor Práva, které je již několik roků partnerem této soutěže.

Celostátnímu finále v únoru příštího roku před televizními kamerami budou předcházet ještě dvě národní semifinále. Tam postoupilo v sobotním brněnském castingu z každé části republiky po dvanácti maminkách a jejich dětech, k nim po třech náhradnicích. Soutěž není pro účinkující snadná, musí prokázat vzájemnou souhru.

„Vážím si soutěže z řady důvodů. Zatímco soutěže Miss bývají spojovány s hledáním nějakých modelek a hvězd, tady se hledá a ukazuje, jak v symbióze existují maminka a dítě. Jak fungují jako rodina, jaké mají společné dovednosti, jak si společně hrají, komunikují,“ řekl Právu jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Na otázku, co by se ptal maminek jako případný porotce, odpověděl: „Možná by mě inspirovalo to, co zažívám doma s pětiletou dcerkou Justinkou a manželkou, která je ve věku soutěžících maminek. Pokládal bych všetečné otázky,“ dodal hejtman.

Stejně činila porota, a docela se někdy bavila, když z ratolestí dostávala odpovědi. Mezi postupujícími do semifinále je učitelka Petra Albrechtová z Těrlicka se šestiletou dcerkou Maruškou. „Máme ještě mladšího syna, bylo pro mne těžké rozhodnout, které dítě vezmu. Sama jsem takové třeštidlo, ale náš malý je méně vyzpytatelný v chování,“ říká kantorka.

Maruška se nebála, předvedla cvičení s kruhem, zpívala, zato nevyzpytatelné byly některé jiné slečny a všechny maminky pak svorně tvrdily, že jinde a jindy jsou jejich malé živější a spontánní.

„Dneska se mámy s dětmi jen představovaly porotě. Na nás bylo, abychom se s nimi seznámili a zjistili, jestli by děti dokázaly zvládnout i nějaké scénky, protože potom na pódiu při finále to bývá hrozný záběr na nervy. Světla, diváci, hluk,“ říká porotce Jiří Ovčáček.

Rodinnou souhru prezentovala štíhlá svobodná maminka Helena z Olomouce, zdravotní sestra. S tatínkem dcerky Claudie prý komunikuje také její současný partner a otec jejích dvojčat. „Máme tatínka a strejdu, jde nám to dohromady,“ říká mladá žena, rovněž postupující.

Do soutěže bylo přihlášeno 4619 maminek

Zaujala také poštovní doručovatelka Jana Molíková z Višňové na Znojemsku, když s pětiletou dcerkou Simonou sehrály scénku doručení dopisu, také uspěly.

Speciální soutěžní intermezzo připravila hlavní organizátorka Jana Mrencová pro hejtmana Haška a režiséra Antonína Vomáčku, člena poroty. Právě slečně Simoně měli uplést cop, každý z jedné strany. Lepší upletl hejtman, i když prohlásil, že hejtmanování je snadnější.

Do soutěže Missis 2011 bylo přihlášeno celkem 4619 maminek, některé se rozhodly samy, jiné přihlásili příbuzní, kamarádi i spolupracovníci. Vloni i předtím jich bylo o trochu více, ale, jak říká porotce Miloš Skácel, generální ředitel společnosti Producentské centrum Profil, Mariánské Lázně, s. r. o., dříve se matky rozhodovaly často bezhlavě, zatímco nyní již přistupují v rodinách k účasti zodpovědně. Kromě jiného také z finančních důvodů.

Hejtman Hašek zdůraznil rovněž charitativní rozměr celého projektu, protože výtěžek bude věnován diecézní charitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám