Hlavní obsah

Češi versus Madonna: spor o Semtex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká popová hvězda Madonna může skončit u soudu kvůli sporu s pardubickou společností Explosia. Zpěvačka totiž bez jejího svolení použila pro svou novou firmu podle britského podnikového rejstříku název Semtex Girls Ltd.

Článek

"Je to zřejmě porušení ochranné známky, která byla oceněna na 130 miliónů korun," řekl Ladislav Lehký, ředitel Výzkumného ústavu průmyslové chemie, který patří firmě Explosia. "Madonna nás nepožádala o povolení. V zahraničí nás zastupuje Patent Servis, takže je na to hned upozorníme, aby podnikli příslušné kroky, protože to máme ve všech třídách chráněné," uvedl.

Obdobné případy však podle něj většinou končí dohodou. Musí se zvážit ekonomický přínos, protože žaloba před soudem by byla velmi drahá, dodal. Například v případě nápojů Semtex práva firma prodala. Značka Semtex je podle něj jednou z nejcennějších známek pardubické firmy.

Mezi výrobky daleko převyšuje všechny ostatní, přestože se tato trhavina již v podstatě nevyrábí. Spíše se přepracovávají a likvidují staré armádní zásoby. Královna popu založila společnost Semtex Girls Ltd. v lednu v Londýně, kde žije. Madonna Louise Ritchieová je její ředitelkou a zatím podle webových stránek www.contactmusic.com odmítá sdělit, co bude předmětem podnikání. Tuto informaci neobsahuje ani jediný dokument, který je zatím o firmě v podnikovém rejstříku uložen.

Proto je už dnes internet plný spekulací, co má slavná zpěvačka v úmyslu. Nedávno objasnila, co je Semtex Girl: "Je to holka, která je dynamická, která vybuchne, která nezná smysl slov od devíti do pěti, holka, kterou nic nezastaví a která nepřijme jako odpověď ne. A má vytříbený vkus. Kluci můžou být Semtex Girls taky."

Semtex má však v Británii smutnou pověst, protože ho k teroristickým akcím používala Irská republikánská armáda, která ho získala z Libye, i samotní Libyjci při atentátu na Boeing 747 společnosti PanAm, jenž se zřítil v roce 1989 u skotského Lockerbie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám