Hlavní obsah

Čáp skončil místo v cizím hnízdě v hospodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mirošově na Rokycansku se strhla na komíně bývalého lihovaru bitva o čapí hnízdo. Do obsazeného hnízdiště se snažil dostat cizí čáp, ale starousedlík ho vystrčil a vetřelec spadl z komína na silnici. Zraněného opeřence donesli kolemjdoucí do místní restaurace a starali se o něj tak dlouho, dokud si pro něj nepřijeli rokycanští ochránci přírody.

Článek

"Bohužel i přes veškerou péči se čápa nepodařilo zachránit, podlehl zraněním druhý den. Přesto je třeba poděkovat všem, kteří se o záchranu pokusili, především pak nálezcům čápa, kteří nás zavolali," řekl šéf záchranné stanice Pavel Moulis. Doplnil, že čáp bílý se na Rokycansku těší velké oblibě veřejnosti.

Poprvé se čapí pár objevil v roce 1946 ve Zbiroze na komíně jednoho stavení a později na komíně továrny. O 20 let později vzniklo hnízdiště v Mirošově na komíně bývalého lihovaru. Na obou místech hnízdí čápi dodneška. Poslední čtyři roky hnízdí čápi také na komíně základní školy v Oseku.

"V letošním roce jsou tedy obsazené čapími páry komíny v Mirošově a Oseku, ve Zbiroze je zatím jen samec. Nicméně i to dává naději, že se zde samička ještě letos objeví," uvedl Moulis.

V Klabavě zato čekají na čápy marně už několik let. Kdysi zde na komíně bývalé železárny hnízdili léta, ale pak se odstěhovali. Lidé si na ně zvykli a nyní jim ptáci chybějí. Před dvěma lety obec požádala ochránce přírody, aby hnízdo upravili a vyčistili. Doufali, že se pak čápi vrátí. Zatím se tak nestalo. "Komín je dominantou obce, a když už se z něj nekouří, tak ať na něm aspoň sedí čápi," řekl starosta Jindřich Maštálka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám