Hlavní obsah

Burzovní makléř z Wall Street utekl do bulharského kláštera

SOFIE

Kristo Miškov z pohledu kapitalistického materialismu došel ve svém životě téměř na vrchol. Odešel z rodného a nepříliš prosperujícího Bulharska a prosadil se jako burzovní makléř na Wall Street v samotném středu New Yorku. Přes všechen přepych a hmotné zajištění ale nepotkal opravdové štěstí. To nalezl až po návratu do rodné vlasti, kde se nevěnuje finančnictví, ale žije pod jménem Nikanor jako ortodoxní mnich tamního kláštera.

Článek

Možná, že jeho kroky teď při světové ekonomické krizi budou následovat i další jeho kolegové. Bratr Nikanor věří, že si totiž jeho bývalí kamarádi a partneři obrovskou finanční krizi na světových trzích plně zaslouží. „Pokud někdo konzumuje víc, než si zaslouží, znamená to, že někdo jiný bude hladovět,“ citoval Nikanorův názor britský Daily Telegraph.

„Je dobré, že vidíme tyto lidi otřesené čas od času finanční krizí, aby trpěli, a mohli se tak stát rozumnějšími,“ dodal mnich.

„Mnoho lidí ve světě nezjistí, že si nezasloužili jídlo, které jedí, že berou, aniž by dávali,“ uvedl dvaatřicetiletý duchovní, jenž ještě nedávno chodil v nákladných oblecích a botách za stovky dolarů. Teď má na nohách obyčejné sandály a na sobě sutanu.

Mobilem zajišťuje klášteru peníze

„Každý může být dobrým burzovním agentem, ale to světu nepřinese moc prospěchu. Všichni stále hledáme štěstí venku ve světě, v materiálních věcech, které nás neustále činí nespokojenými, naštvanými na nás samotné i na celý svět,“ vysvětluje Miškov svůj odchod do hmotné askeze.

Jeden výdobytek hmotnými statky posedlého kapitalismu si přeci jen ponechal – je jím mobilní telefon. Jeho prostřednictvím komunikuje i se svými bývalými kamarády, kteří mu pomáhají zajistit finance pro opravu kláštera, který komunisté používali jako pracovní tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám