Hlavní obsah

Budapešť bude mít náměstí Elvise Presleyho

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Zpěvák Elvis Presley bude čestným občanem Budapešti a pojmenují po něm náměstí v maďarském hlavním městě. Primátor Budapešti István Tarlós to odůvodnil tím, že po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956 vyzval Presley Američany, aby pomohli Maďarům.

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley bude mít v Budapešti "své" náměstí.

Článek

Hlasování proběhlo na internetové stránce hlavního města. Účastníci ankety rozhodli, které dosud nepojmenované náměstí se má jmenovat Náměstí Elvise Presleyho. K výběru měli dvanáct možností. Hlasování bylo ukončeno 15. března. Nejvíc hlasů získalo náměstí na budínské straně Margitina mostu.

Elvis a bezdomovci

Na první pohled působí náměstí rozpačitým dojmem. Na lavičkách v parku spí bezdomovci, na konci náměstí probíhá rekonstrukce Margitina mostu a na konečné tramvaje stojí několik lidí.

„My Maďaři máme tolik známých osobností, které by si zasloužily, aby po nich pojmenovali ulici nebo náměstí. Nechápu, proč se toto náměstí bude jmenovat po americkém zpěvákovi,“ kroutí hlavou důchodkyně Valérie Kissová.

Skupině studentů se naopak primátorova myšlenka zamlouvá. „My posloucháme zcela jinou muziku a Presley není naším šálkem čaje, ale proč ne. Může mít náměstí, když se nás zastal v tak těžkých dobách,“ filosofuje mladík Imre. „Já jsem pro to, abychom měli i náměstí Michaela Jacksona,“ dodává se smíchem jeho přítelkyně Mária.

V rohu náměstí je stánek s květinami. „Prodávám květiny už čtyřicet let. Pozoruji, jak se kolem mě všechno mění. Byla jsem zde za socialismu, teď za demokracie a právě jsem se dozvěděla, že budu prodávat květiny na náměstí Elvise Presleyho. Mně už nic nepřekvapí,“ mávne rukou 81letá Katalin Mészárosová. Bydlí nedaleko a se svým životem je spokojena. „Já už nic od života nečekám. Obávám se o osud dnešních mladých lidí. Jak budou žít, když není práce, všechno je tak drahé a nikdo se o ně nestará,“ dodala.

Američané darovali 26 miliónů

Elvis zazpíval začátkem roku 1957 v televizním pořadu Eda Sullivana písničku Peace in the Valley a v následujícím proslovu vyzval diváky ke sbírce pro občany Maďarska. Sledovanost pořadu tehdy dosahovala 30 až 35 miliónů diváků. Podle Tarlóse dostaly maďarské rodiny po této výzvě pomoc od Američanů v hodnotě 26 miliónů švýcarských franků. „Udělením čestného občanství a pojmenováním náměstí chci upozornit na tento čin slavného zpěváka,“ uvedl Tarlós.

Gyorgy Molnár vzpomíná, že jeho rodina dostala v balíčku potravinovou pomoc. „V krabici jsme dostali sýr, kakao a podobně. To všechno bylo tehdy nedostatkové zboží.“

„Maďaři po krvavém potlačení povstání sovětskými tanky považovali váhavý postoj západu za zradu. Zmíněná sbírka tento negativní dojem trochu napravila,“ uvedl maďarský historik János Rainer.

Ulice Karla Gotta by v Maďarsku neuspěla

Člen maďarského Elvis klubu Gyorgy Molnár upozornil, že od devadesátých let existuje na okraji maďarského hlavního města malá ulice, která se vznešeně jmenuje Elvis Presley Boulevard. „Nedaleko bydlí maďarský rock´n´rollový zpěvák László Komár. On byl iniciátorem pojmenování ulice. Samozřejmě nás těší, že Elvis bude mít titul čestného občana Budapešti a své náměstí,“ uvedl Molnár.

Iniciativa primátora vzbudila rovněž pozornost diskutujících na internetu. Mnozí konstatovali, že ve světě není nic neobvyklého, když ulici nebo náměstí pojmenují po cizím slavném zpěvákovi. „Já navrhuji, abychom pojmenovali ulici nebo náměstí po Karlu Gottovi,“ napsal jeden z diskutujících. Jeho návrh velkou odezvu nezískal, protože Gott není v Maďarsku ani zdaleka tolik populární jako v německy mluvících zemích. Návrh diskutujícího je proto možno považovat spíše za recesi.

Reklama

Výběr článků

Načítám