Hlavní obsah

Brněnská zoo už dva dny hledá uprchlého paviána

Právo, pko
BRNO

Heiko, čtyřletý samec paviána poddruhu dželada, je stále na útěku z brněnské zoo. Ani po čtvrtečním zátahu se jej nepodařilo lapit. Opici, která seděla za komínem jedné z chat v zahrádkářské kolonii v Brně - Medlánkách, totiž vyděsil novinář, který se chtěl přiblížit co nejblíže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ošetřovatel Jan Vítek ukazuje, kudy pavián utekl z výběhu.

Článek

Veterinář s uspávací puškou tak nedostal příležitost přesně zamířit. V pátek ale ředitel brněnské zoo Martin Hovorka naznačil, že za útěkem paviána by mohla být snaha o jeho diskreditaci. Není totiž žádným tajemstvím, že někteří lidé z vedení města by ho rádi ze zoo odstranili.

"Zvažuji trestní oznámení na neznámého pachatele. Kromě hlavního systému elektrického zabezpečení výběhu totiž současně vypadl i záložní systém a to je už dost podezřelé," nastínil ředitel s tím, že útěk nebohé opice se mohl stát pouze nástrojem k jeho očernění.

Pavián se ze svého výběhu dostal už ve středu, to se ale pohyboval pouze po areálu zahrady. "Nejdřív jsme se ho pokusili nalákat zpátky, byl hned ve vedlejším výběhu. Pak se ale rozhodl, že se projde po našem areálu a při nahánění se mu podařilo překonat plot a dostal se tak ven ze zoo," popsal okolnosti útěku ošetřovatel Jan Vítek.V pohotovosti je veterinář se speciální narkotizační puškou, ale uspat takovou opici není zas tak jednoduché.

Uspat paviána je těžké

"Těžko na něj můžeme střílet třeba když je na stromě. Jehla s uspávací látkou je poměrně dlouhá a lehká, i náraz do listu by ji klidně mohl odchýlit. Na dobrou ránu se k ní musíme přiblížit nejméně na 30 metrů, protože jinak se té střele buď vyhne nebo ji odrazí tlapou," popsal těžkosti Hovorka.

Pavián se ale možná vrátí sám zpátky do zoo. "Musí se hlavně vzpamatovat a uklidnit, pak se by se mohl vrátit. Je naučený, že zde má jídlo a společnost svého bratra," doufá ošetřovatel Vítek. Rozhodně se ale není třeba obávat, že by opice napadala lidi. "Není to nebezpečné zvíře, člověka nenapadne, je velmi plaché. Ale člověk ho nesmí napadnout jako první, to by se samozřejmě bránil," vyvrátil spekulace o krvežíznivé opici Hovorka. Pracovníci zoo žádají veřejnost, že pokud by někdo opici spatřil, aby se k ní nepřibližoval a volal přímo do zoologické zahrady na číslo 546 432 311.

Reklama

Výběr článků

Načítám