Hlavní obsah

Britský herec používá v Hamletovi lebku mrtvého klavíristy

Londýn

Britský herec David Tennant v představení Hamleta, které nastudovala Královská Shakespearovská společnost, používá jako rekvizitu skutečnou lidskou lebku. Když se táže, zda být, či nebýt, dívá se do tváře francouzskému klavíristovi Andrému Tchaikowskému, který zemřel v roce 1982 a ve své poslední vůli vyjádřil přání, aby jeho lebka byla použita tímto způsobem, napsal britský list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Herec David Tennant s lebkou klavíristy Andrého Tchaikowského v představení Hamleta ve Stratfordu nad Avonem.

Článek

Polský rodák Tchaikowsky, který v dětství unikl z varšavského ghetta před nacisty, zemřel na rakovinu ve věku 46 let. Své tělo věnoval lékařskému výzkumu, o lebce pak ve své závěti napsal, “aby byla nabídnuta Královské Shakespearovské společnosti k použití při jejích divadelních představeních”.

Tennant použil klavíristovu lebku ve 22 představeních Shakespearova Hamleta ve Stratfordu nad Avonem, kde hudebník v posledních letech svého života bydlel. Herec, který se v Británii proslavil především ve sci-fi seriálu Doctor Who, naplnil Tchaikowského přání jako první. Někteří herci to zkoušeli už před ním, ale jen na zkouškách. Před obecenstvem prý nikdo neměl nervy na to, držet lebku, která nepatřila Jorikovi, nýbrž skutečnému člověku a umělci.

Diváci, kteří tato představení viděli, ovšem neměli ani tušení, že klíčová rekvizita je reálná. “Obával jsem se, že by to tu hru pokazilo. Že by se lidé přišli podívat jen na Davida držícího lidskou lebku,” řekl listu Daily Telegraph režisér Greg Doran.

Představení i s klavíristovou lebkou se nyní bude stěhovat do divadla Novello v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám