Hlavní obsah

Model letadla mu uvázl na komíně. Vyzvedlo ho britské námořnictvo

Novinky, tcs

Starý opuštěný komín nedaleko Nancegollanu v britském Cornwallu je jedinou vysokou budovou široko daleko. A jako na potvoru právě zde uvázl model letadla Rogeru Bathovi. Nemusel však smutnit dlouho, letadélko vyzvedla helikoptéra britského královského námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci vyzvedávají model letadla z opuštěného komínu.

Článek

„Měli jsme zrovna soutěž v přistání na zvoleném místě. Měl jsem perfektní místo na přistání, jenže jsem začátečník a neděle byla hodně větrná,“ ušklíbal se Roger Bath, člen modelářského klubu RC Cornwall Flyers, když v rozhovoru pro deník Daily Mail popisoval svůj nezdařený let o minulém víkendu.

„Jak se tam letadlo dostalo, nemám tušení. Kdybyste se tam pokoušeli přistát úmyslně, tak byste do komína narazili,“ dodal Bath. Na starý opuštěný komín se nedalo nijak dostat, a proto se zoufalí modeláři obrátili na nedalekou leteckou základu Královského námořnictva Culdrose v Helstonu.

Foto: Profimedia.cz

Letadélko dosedlo přesně na ten nejnedostupnější bod široko daleko.

Shodou okolností měla 824. letka na tuto středu naplánován tréninkový let s helikoptérou Merlin. Běžné cvičení si tedy vojáci zpestřili o „záchrannou operaci“. A tak se ve středu odpoledne poručík Donell Fairweather spustil z helikoptéry na komín a letadélko vyzvedl.

Vrtulník následně přistál na poli vedle komínu a Bath se opět se svým letadlem shledal. „Byla to skvělá příležitost pro našeho pilota v zácviku, který vlastně plnil klasickou operaci typu Najdi a zachraň,“ uvedl velitel letky Steve Thomas.

„Strávili jsme výtečný čas plánováním a zvažováním všech možností a možných rizik. Všem zúčastněným to dalo mnohem víc než běžný tréninkový let,“ dodal Thomas.

Foto: Profimedia.cz

Vděčný Roger Bath s poručíkem Fairweatherem, který model vyzvedl.

Kočka se schovala majitelům do kufru. Odhalili ji až na letišti

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám