Hlavní obsah

Britové vynalezli samočistící okno

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britským vynálezcům se podařilo vyvinout sklo Pilkington Activ, které je nutné umývat jen velmi zřídka. Sklo je totiž potaženo ultratenkou vrstvou mikrokrystalického oxidu titaničitého, který reaguje na denní světlo. Zbavuje tak sklo nečistot.

Foto: Jiří Smutný

Čerpací stanice u Blučiny na Brněnsku paří k nejlevnějším

Článek

"Sklo není skutečně potřeba umývat. Chemická reakce rozkládá na skle nečistotu a brání jí v usazování. Špínu tak jednoduše smyje obyčejná dešťová voda," uvedl Kevin Sanderson, jeden z členů týmu, který Pilkington Activ vytvořil.

Brzy se bude i prodávat

"Obvykle se oxid titaničitý vyskytuje ve formě bílého prášku, který pro sklo není zrovna vhodný, protože by skrz něj nebylo vidět. Proto jsme ho použili ve formě velice tenkého filmu tlustého pouhých patnáct nanometrů, takže se podobá normální sklu, jak jen to bylo možné," dodal Sanderson.

Speciální sklo je jedním z nápadů, které se dostaly do finále v soutěži o prestižní cenu MacRoberta, kterou uděluje Královská akademie pro technologické a strojírenské inovace. Je tak velice pravděpodobné, že se speciální sklo již brzy dostane do výroby a začne se komerčně využívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová tkanina se bude sama čistit

Hongkongští vědci vyvinuli tkaninu, která má samočisticí schopnosti. Pokud by se objev rozšířil, lidé by v budoucnosti některé části oblečení vůbec nemuseli...

Výběr článků

Načítám