Hlavní obsah

Britka žije v kraji Jamese Herriota v domě s 54 sovami

Novinky, tcs

Devětašedesátiletá Rose Dawsonová žije v malebném městečku Thirsk v severní části hrabství Yorkshire, kraji světoznámého veterináře Jamese Herriota. A jeho odkazu je věrná. Kromě ubytování Bed and Breakfast totiž Dawsonovoá poskytuje útočiště celkem 54 sovám.

Foto: Profimedia.cz

Puštík obecný (ilustrační foto)

Článek

Pokud byste chtěli při svých cestách po Anglii spočinout v domě Rose Dawsonové, na zahradě byste se mohli potkat s 22 lehce podezíravými pohledy zdejších sov. Dalších 32 opeřenců je ubytováno mimo dohled hostů na pozemku o rozloze zhruba jednoho hektaru společně s kuřaty, kachnami, morčaty, králíky, několika ovcemi, ježky, holuby a devíti krocany.

Odkaz na legendárního veterináře Jamese Herriota není samoúčelný. V mládí totiž Rose Dawsonová pracovala na farmě a Herriotovi pomáhala přivést na svět tele. Když si její pes zlomil nohu, ošetřoval ho Herriotův syn Jim. A právě v jeho ordinaci poprvé Rose požádala, aby se mohla postarat o poraněnou sovu.

V osmdesátých letech pak spolu se svým manželem založila záchrannou stanici právě pro tyto ptáky. V útulku měla vždy jen pár sov, to se však změnilo poté, co svět zachvátila mánie Harryho Pottera. Mladý čarodějnický učeň měl věrnou sovu Hedviku a řada jeho fanoušků si zakoupila sovu, aby zjistili, že to není tak magické zvíře a starat se o ně je příliš náročné.

Mizerné mimikry, ale skvělý nástroj pro lov. Proč mají sovy pálené bílé peří?

Věda a školy

Nejnovějším přírůstkem do tohoto sovího útočiště je puštík obecný, který k Rose přišel se zlomeným křídlem, které nakonec muselo být amputováno. Žije nyní mezi těmi 22 ptáky, kteří jsou v klecích nejblíže domu. Většina z nich jsou právě puštíci.

Kdepak zraněná, sova byla pouze příliš tlustá a nemohla vzlétnout

Koktejl

„V noci houkají, ale je to tak uklidňující zvuk, že to hosté milují. Všichni mí hosté se pak mohou procházet po zahradě a sedět v blízkosti voliér. Ale sovy nejsou rozhodně ochočení ptáci, nemůžou se vytáhnout ven nebo si je nikdo nemůže podržet,“ uvedla Rose.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám