Hlavní obsah

Britka trpí příznaky chřipky už 16 let

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Už celých 16 let se každé ráno 64letá Angličanka Kath Robinsonová budí s tím, že je rozlámaná a má příznaky chřipky. Je jí teplo a cítí se unavená a slabá. Trvalo šest let, než lékaři zjistili, co za jejím trápením stojí - porucha štítné žlázy. Jenže ani po deseti letech od diagnózy žádná léčba nezabrala a stále vyčerpanější žena se obává, že už se nikdy nebude cítit normálně.

Foto: Profimedia.cz

Žena se nemůže zbavit svých zdravotních obtíží už 16 let. Ilustrační foto

Článek

Kath Robinsonová byla úspěšná obchodnice, než ji její zdravotní stav donutil před pěti lety s prací skončit. Jen obyčejné nakupování potravin domů ji stojí obrovské přemáhání, protože se podle svých slov neustále cítí, jako kdyby ji "přejel vlak".

"Cítím se tak slabá, že je to až neuvěřitelné. Byla jsem neskutečně aktivní člověk a teď ze mě zbyl už jen stín. Některé dny se mi už vůbec nechce žít dál, protože mnoho věcí, které bych chtěla dělat, už prostě dělat nemůžu. Je to jako kdyby mi bylo 90 let," uvedla v listu Daily Mail Angličanka.

Lékaři připisovali její stav artritidě

"Můžu začít uklízet plná energie, ale během chvíle se začnu klepat a cítit se hrozně. Můj manžel Philip se mnou musí chodit skoro všude a v některé horší dny musím dokonce používat i invalidní vozík. Tak slabě se kolikrát cítím. Je to hrozné. Máte pocit, že máte chřipku - permanentní. Šílím z toho," řekla deníku Daily Mail Robinsonová.

Angličanka už jako mladá trpěla artritidou a lékaři se nejdříve domnívali, že s tím její chřipkové příznaky souvisí. Celé roky jí říkali, že se nemůže divit, že je něco takového běžné.

Teprve když začala mít její sestra podobné obtíže, došli lékaři k tomu, že sestry trpí hypotyreózou, tedy sníženou funkcí štítné žlázy a nedostatečnou produkcí hormonů. Symptomy jsou právě únava, bolest svalů, tloustnutí, problémy s pamětí a také deprese.

Choroba ničí celou rodinu

Ačkoliv Robinsonové lékaři předepsali lék, který by měl nahrazovat chybějící hormon v těle a minimalizovat projevy její choroby, nic se nezlepšilo. Lékaři se tím však dále nezabývají a tvrdí, že pro ženu již udělali vše, co mohli.

"Lidé trpí hypotyreózou různými způsoby. Já mám bohužel asi úplně všechny příznaky. Odborníci však tuto chorobu hodně podceňují, je to něco hrozného. Mé dvě sestry, které již zemřely, trpěly tou samou chorobou a také jim nikdo nedokázal pomoci. Máme to já i má sestra a teď se začaly objevovat první příznaky i u mých dvou dcer. Děsím se, že je postihne to samé co mě," dodala Robinsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám