Hlavní obsah

Británii došli zahradní trpaslíci. I kvůli zablokovanému Suezu

Během lockdownu zaznamenaly obchody se zahradnickými potřebami zvýšenou poptávku po zahradních trpaslících. Právě kvůli zvýšené poptávce a nyní i kvůli výpadku produkčního řetězce způsobeného zablokovaným Suezským průplavem teď nejsou na ostrovech k dostání. „Za posledních šest měsíců jsme neviděli ani jednoho trpaslíka,“ uvedl zástupce vedoucího jedné z prodejen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejedná se o zprávu světové důležitosti, dobře však ilustruje, co vše je závislé na světovém obchodu a pohybu zboží.

Zahradní trpaslíci, pro mnohé symbol nevkusu, nepatří mezi nezbytné zboží. Jenže zahradničení se pro Brity stalo během lockdownu vítaným únikem a relaxací. Zahradnická centra nyní shánějí trpaslíky, kde se dá.

„Suroviny začínají být trochu problém a trpaslíci jsou bohužel obětí výpadku zásobování. Nedostatek je trpaslíků všech typů – plastových, kamenných i betonových,“ uvedl pro BBC Ian Byrne se zahradnického centra Hoghfiled Garde World ve Whitminsteru s tím, že zahradního trpaslíka už neviděl alespoň šest měsíců.

Bagrista, který pomohl uvolnit Suezský průplav, čeká na proplacení přesčasů

Zahraniční

Se stávajícím nedostatkem se tak zablokování Suezského průplavu projevilo pro fanoušky trpaslíků jako fatální. Stejně jako ostatní dovážené zboží skončili trpaslíci zaseklí v kontejnerech, které míří na ostrovy.

Podobný problém se v Británii týká jakýchkoliv zahradních potřeb a nábytku. Řetězce jako Ikea či Leisure and Outdoor Furniture Association (LOFA) již oznámily problémy s dodáváním právě v oblasti zahradního nábytku.

Reklama

Výběr článků

Načítám