Hlavní obsah

Británie zakázala dvojsmyslné espézetky

LONDÝN

Britská Agentura pro licence řidičů a vozidel (DVLA) přistoupila k zákazu určitých kombinací registračních značek automobilů. Zapovězené espézetky obsahují číslice 5 a 7, na které má v britském systému kódování značek v nejbližších měsících přijít řada. Lze je totiž číst také jako písmena S a T, případně Y. Některé značky by s touto interpretací získaly nečekané významy.

Článek

Agentura chtěla podle deníku The Sun předejít tomu, aby se na vozidlech objevila vulgární nebo kontroverzní slova. Registrační značky s číslicemi 5 a 7 se dostanou do oběhu v září.

V ulicích Británie by se tak mohla objevit vozidla, která by se honosila nápisy TE57 CLE (čti testicle - varle), EC57 ASY (čti ecstasy), BA57 ARD (čti bastard), MY57 ASH (čti my stash - moje skrýš, slangově i marihuana), H057 AGE (čti hostage - rukojmí) a HE57 ABS (čti he stabs - on bodá). Všechny uvedené kombinace jsou úřadem zakázány, ačkoliv jejich údajná škodlivost je přinejmenším sporná. Nutno dodat, že zákaz postihl také registrační kód EA57 GAL (čti easy gal - slangově prostitutka).

Mluvčí DVLA uvedl, že k zákazu značek agentura přistoupila proto, aby nebylo vzbuzeno veřejné pohoršení.

Asociace britských řidičů považuje aktivitu DVLA za přehnanou horlivost na nepravém místě. "Měli by se raději zaměřit na důležitější témata, například zlepšování bezpečnosti na silnicích," vzkázal úřadu mluvčí řidičské asociace.

Agentura pro licence řidičů a vozidel (Driver and Vehicle Licensing Agency) spadá přímo pod britské ministerstvo dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám