Hlavní obsah

Brazílie instaluje automaty na kondomy do škol

– BRASILIA
Novinky, Famous

Brazilský ministr zdravotnictví prosadil instalaci automatů na kondomy do škol. Ačkoli má tato jihoamerická velmoc snad nejvíce lidí hlásících se ke katolické víře, proti ministrovu kroku vystoupila ostře jen hrstka aktivistů. Podle studie provedené organizací UNESCO naprostá většina rodičů ministrův nápad schvaluje.

Článek

Dvě třetiny římskokatolických věřících chce pro děti na základních školách sexuální výchovu i přístup ke kondomům. Vatikán jen nevěřícně kroutí hlavou. Přitom se 185 milióny obyvatel, z nichž naprostá většina se hlásí k papeži, je Brazílie jasně nejpočetnější katolickou národností.

"Ministerstvo zdravotnictví se nebojí diskutovat o tomto kroku s kýmkoli," prohlásil během tiskové konference sám ministr Agenor Alvares. Katoličtí biskupové se k jeho postoji odmítli zatím vyjádřit.

Brazilská vláda schválila před lety projekt, na jehož základě se děti na vytipovaných školách v zemi učí sexuální osvětu, prevenci a mají také přístup k prezervativům. Teď by se velmi úspěšný projekt měl rozšířit do všech základních škol. Ministr se může opírat nejen o výzkum OSN, ale rovněž o mnoho studií, jež prokázaly, že program pomohl omezit počet nechtěných těhotenství a pohlavně nakažených u brazilských teenagerů.

Od roku 2008 by měla mít automat každá škola. Ministr chce podobná zařízení také v barech, klubech a nočních podnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám