Hlavní obsah

Brazilci se soudí, zda může být sedmiletá dívka sexy symbolem karnevalu

V Brazílii se horečně debatuje o účasti sedmileté Julie Liry coby královny samby na karnevalu v Riu de Janeiro. Otec tvrdí, že má dívka sambu v krvi, ale skupiny ochraňující práva dětí se domnívají, že role sexy symbolu je pro tak malé dítě nevhodná. Informovala o tom stanice BBC.

Článek

Julia má tančit 80 minut jako královna školy samby Viradouro, která je mezi asi 12 nejznámějšími skupinami, jež na karnevalu příští týden vystoupí. Mnohé Brazilky po roli královny samby touží, ale dosud šlo vždy o spíš spoře oděné ženy zdokonalené často plastikami. Křehká Julia poskytne pohled naprosto odlišný, i když tančí dobře a podle otce jí dlouhé vystoupení v horku nebude činit nejmenší potíže.

Carlos Nicodemos z výboru pro ochranu dětí a dospívajících státu Rio de Janeiro řekl, že tato záležitost jenom oživuje citlivé téma dětí jako sexuálních objektů. "Nejsme proti účasti dětí na karnevalu, ale nemůžeme dopustit, aby sedmiletá dívka dostali roli, s níž je tradičně spojován sex," prohlásil.

Škola Viradouro zase říká, že Julia bude oblečená v souladu se svým věkem, na rozdíl od dospělých žen bude mít například zahalený hrudník. Otec Marco si zase myslí toto: "Každý, kdo pociťuje jakýkoli druh vzrušení při pohledu na sedmiletou holku, by měl jít k doktorovi. Julia má na to být královnou bubenické školy."

Soud zabývající se rodinným právem má tento týden rozhodnout, zda se Julia bude moci představení zúčastnit. Karneval se koná od 13. do 16. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám