Hlavní obsah

Boj na život a na smrt: Kosatky napadly žraloky

Novinky, Markéta Klánská
Tuatapere

Na jindy poklidné pláži Blue Cliffs v novozélandském Tuatapere se letos na Štěpána odehrálo nečekané drama. Místní obyvatelé tam natočili souboj žraloků a kosatek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skupinka kosatek napadla hejno žralokůVideo: Reuters

 
Článek

Skupinka hladových kosatek zahnala hejno žraloků až do mělkých vod u břehu a nemilosrdně na tyto paryby zaútočila. V souboji přírody, ve kterém se utkali predátoři na obou stranách, od začátku vítězily kosatky. Jeden ze žraloků dokonce uvízl na pláži, když se snažil útokům uniknout.

Na scéně se v tu chvíli objevil pes Flea (Blecha), který patří Peteru Robertsonovi, jednomu z místních. Flea cítil tak velké vzrušení, že se statečně vydal do vody a namířil si to přímo k uvízlému žralokovi. Poskakoval kolem něj a štěkal.

Nejasný výsledek

Na pláži se rychle shlukli místní obyvatelé, kteří se shodli na tom, že ještě nikdy nespatřili tak neuvěřitelný boj o potravu a takovou agresi ze strany kosatek.

„Všichni jsme popadli fotoaparáty i videokamery a dole na pláži jen natáčeli,“ řekl novozélandské televizi 3News David Evans, jeden ze svědků události.

V tu chvíli se v moři pravděpodobně nacházelo šest kosatek a šest žraloků. Není však zcela jasné, zda kytovci skutečně některého ze žraloků ukořistili. Jisté ale je, že jeden ze žraloků utržil v souboji ošklivý šrám po celém boku.

„Zraněného žraloka zřejmě kosatky dorazily. U pláže jsem v moři viděla plavat žraločí zbytky,“ uvedla pro zpravodajský server stuff.co.nz jiná svědkyně události Tracy Thomasová.

Kosatky žraloky běžně neloví

Kosatky dravé jsou větší, těžší, silnější a dokonce i rychlejší než obávaný mořský dravec, velký bílý žralok. V tomto případě nebylo jasné, k jakému druhu žraloci patřili, každopádně ale byli výrazně menší než kosatky a z nejednoho podobného souboje by pravděpodobně vyšli jako poražení.

Podle Jima Fyfea z oddělení ochránců mořského života v regionu Otago však žraloci nepatří k typickým kořistem kosatek, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám