Hlavní obsah

Blázniví závodníci se vrhali dolů ze srázu, aby chytili sýr

Novinky, Markéta Kautznerová
Gloucester

Tradiční svátek válení sýra z prudkého kopce Cooper´s Hill v anglickém hrabství Gloucestershire byl sice oficiálně zrušen, přesto žije dál. Milovníci adrenalinové zábavy se v pondělí navzdory nepříznivému počasí sešli a střemhlav se vrhali z kopce za téměř čtyřkilogramovým sýrem Double Gloucester.

Článek

Každoročně se při bizarním závodu ve válení sýra na kopci Cooper´s Hill v Brockworthu nedaleko Gloucesteru zraní mnoho lidí, proto byl po roce 2009 oficiálně zrušen. Stovky let stará tradice, která má údajně kořeny v pohanském svátku vítání jara, ovšem nevymřela. Letos byl přes sociální sítě zorganizován neoficiální ročník.

Navzdory mlze a dešti si jedinečnou podívanou na tucet statečných závodníků nenechalo ujít stovky přihlížejících. Závodníci před jejich zraky klouzali, dělali kotrmelce a kutáleli se ze 180metrového svahu se sklonem 1:2.

Je zcela jedno, jakým stylem se člověk dostane dolů, vyhrává první, kdo chytne sýr. Letošním šampiónem se stal místní 23letý mladík Chris Anderson, který vyhrál ve všech třech kategoriích mužů. Mezi ženami zvítězila teprve 14letá Jo Guestová z Wolverhamptonu.

„To byl ten největší pád, který jsem kdy zažil,“ s nadšením řekl deníku Daily Mail Chris poté, co vyhrál první závod. Z pádu se ovšem rychle vzpamatoval a vyhrál další dvě kategorie.

„Úžasné, skvělé! Poprvé jsem vyhrál všechny tři. Vsadil jsem si na to pět liber (140 korun),“ nadšeně celý závod okomentoval Chris, který se chce přidat k armádě a příští rok tak možná nebude moci svůj titul obhájit.

"Nikdo nám v závodění nezabrání"

Na poslední oficiální závod v roce 2009 se přišlo podívat 15 000 lidí, což byl trojnásobek plánovaného počtu. Deset přihlížejících bylo lehce zraněno, šest jich při pohledu na závod omdlelo. Tři závodníci museli být převezeni do nemocnice, dva s podezřením na tříštivou zlomeninu a jeden s vymknutým ramenem. Následující ročník pak byl z bezpečnostního hlediska zakázán.

„Nikdo nám nezabrání v závodění. Říkají, že to není oficiální, ale my jsme všichni z Brockworthu a dnes válíme sýr, proto to oficiální je. Pevně v to věříme,“ řekla BBC Helen Thorpeová, předešlá vítězka závodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám