Hlavní obsah

Bílá tygřata už mohou vidět návštěvníci liberecké zoo

Novinky, Michael Polák

Návštěvníci Zoologické zahrady v Liberci mohou od víkendu vidět dvouměsíční koťata bílých tygrů, která se v zoo narodila na konci února. Matka tygřat, samice Surya Bára, dosud s mláďaty obývala porodní box. Ošetřovatelé ho už ale zvířatům uzavřeli, a tygřata jsou tak nyní k vidění ve vnitřní expozici v pavilónu šelem.

Foto: ZOO Liberec

Bílá tygřata v liberecké zoo

Článek

„Mají za sebou první víkend, během něhož prošla zoo tisícovka návštěvníků, a zatěžkávací zkouška proběhla dobře. Zdá se, že tygřatům návštěvnický provoz nevadí vůbec, matka byla zpočátku trochu ve stresu, ale už se také zklidnila,“ popsal Luboš Melichar, vedoucí zoologického oddělení v liberecké zoo.

Kdyby se něco stalo nebo došlo k velkému stresu u matky nebo u koťat, jsou ošetřovatelé připraveni zvířatům porodnici zase otevřít. „Pak bychom se ale vystavili tomu, že tam matka s tygřaty zaleze a nebudou zase nějaký čas k vidění,“ vysvětlil Melichar.

Dostat samici od malých tygřat se ošetřovatelé přirozeným způsobem pokoušeli už v předchozích týdnech. „Každý den jsme jí otevírali pojízdná vrata, aby se mohla jít podívat ven do výběhu a projít se. Doufali jsme, že ji naučíme, aby pravidelně vycházela. Bohužel to nefungovalo, protože od koťat v podstatě neodcházela,“ informoval zoolog.

Foto: ZOO Liberec

Matka se svými mláďaty

Oddělit tygřici od mláďat se povedlo až minulý týden ve středu. „Tygřata jsme vzali, zvážili jsme je a zjistili jsme, že to je sameček a samička. Kocourek váží 6,2 kilogramu, kočka má šest kilo,“ doplnil Melichar. [celá zpráva]

Tygřata podle ošetřovatelů vypadají zdravě, ale mají nedostatek vitamínu B. „Nepřekvapilo nás to, protože s tím měla problémy i tygřata u předchozích vrhů. Projevuje se to náklonem hlavy a netypickým držením těla,“ popsal Luboš Melichar. „Mělo by se to zlepšit, protože vitaminem B očkujeme maso pro matku a tygřata už to maso začínají přežvykovat,“ dodal šéf zoologického oddělení.

V nejbližších dnech by měla proběhnout plánovaná velká veterinární prohlídka tygřat. „Bude se skládat z detailní vizuální prohlídky, kontroly očí a chrupu, vakcinace, vážení a umístění čipu pod kůži,“ upřesnil mluvčí liberecké zoo Jan Kubánek. Za zoo také požádal návštěvníky, aby se v pavilónu šelem kvůli tygřatům nechovali hlučně a nefotografovali bleskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám