Hlavní obsah

Bikiny oslavily šedesáté výročí

Novinky, Famous

Bikini za sebou mají šedesátiletou existenci. Šest křížků od prvního uvedení na módní přehlídce oslavily 5. července. První bikini představili světu dva módní mágové - Louis Reard a Jacques Heim, kteří se v roce 1946 pustili do souboje o to, kdo vymyslí nejmenší plavky.

Článek

V dobách testů nukleárních zbraní na Marshallových ostrovech chtěli přijít s vlastní atomovkou ve světě módy. Dvoudílné plavky zmenšené na minimum představil Heim ve francouzském letovisku Cannes. Pojmenoval je podle jednoho z atolů, na kterém probíhaly jaderné zkoušky - Bikini.

Konzervativní společnost ale považovala bikini zpočátku za skandální oděv. Reard do nich obléknul nahou tanečnici Micheline Bernardiniovou z Casino de Paris a 5. července 1946 vznikly první fotografie ženy v bikinách.

Problém byl v odhalování pupíku

Hollywood se bikin okamžitě chytil a nedbal na to, že je Vatikán označil za nemorální a vlády několika evropských zemí odmítly dovolit ženám, aby se v malých bikinách promenádovaly na plážích.

Největším problémem bylo doposud neznámé odhalování pupíku. "Nedokážu si představit žádnou situaci tisíce let zpátky, kdy by bylo společensky přijatelné odhalení ženského pupíku. Reard předběhl svoji dobu o dvacet let. Přijaly to jen ženy z vyšší třídy, které mimochodem po první světové válce také jako první odhodily korzety," uvedl Kevin Jones, módní historik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám