Hlavní obsah

Bertrand Cantat dostal za vraždu osmiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Francouzský zpěvák Bertrand Cantat byl v pondělí odsouzen k osmi letům vězení za vraždu francouzské herečky Marie Trintignantové. V pondělí o tom rozhodnul litevský soud ve Vilniusu.

Foto: Petr Novák

Historik Karel Herčík (vlevo) a ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš křtí sborník Boleslavica ’14

Článek

Státní prokurátor ve Vilniusu původně požadoval pro rockera skupiny Noir Désir devítiletý trest. Zdůraznil, že zpěvák si byl plně vědom svého jednání. Cantatovi rovněž přitížila skutečnost, že v okamžiku tragické nehody byl v podnapilém stavu.

40letý Cantat má nyní lhůtu dvaceti dnů, během které se může odvolat. Podle svého advokáta Oliviera Matznera tak zřejmě učiní. Odvolání proti rozsudku může vznést rovněž prokurátor a rodina oběti.

Bertrand Cantat během soudního řízení přiznal, že mezi ním a herečkou vypukla loni v červenci při natáčení snímku Colette ve vilniuském hotelu vášnivá hádka, při níž ji zpěvák uhodil, Trintignantová spadla na zem a způsobila si četná zranění hlavy. Herečka zemřela 1. srpna v pařížské nemocnici.

Hudebník se během soudního přelíčení omluvil rodině oběti a při svém závěrečném prohlášení u soudu vyjádřil nad svým činem politování. Prohlásil, že Marii vždy miloval a stále miluje. Právníci jeho lítost označili za věrohodnou. 

Litevští právníci Cantaty původně požadovali, aby byl jeho čin překvalifikován na neúmyslné zabití, v takovém případě by mu hrozil čtyřletý trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám