Hlavní obsah

Banksy podpořil a vyzdobil loď, která zachraňuje migranty ve Středozemním moři

Řím

Britský streetartový umělec Banksy finančně podpořil plavidlo na pomoc migrantům ve Středozemním moři. Loď, která už ve vodách operuje a kterou zdobí výtvarníkovo dílo, zachránila bezmála 90 lidí, informoval server deníku The Guardian. Plavidlo vyplulo 18. srpna ze španělského přístavu Borriana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď vyzdobená Banksyho dílem zachránila ve Středozemním moři už bezmála 90 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Posádka lodi podle deníku ve čtvrtek v centrální části Středozemního moře zachránila 89 lidí, včetně 14 žen a dětí. Hledala také "bezpečný přístav, kde se pasažéři vylodí nebo kde je předá plavidlu evropské pobřežní stráže". Louise Michel také asistovala při dvou dalších záchranných operacích celkem 105 lidí, kteří jsou nyní na palubě německé humanitární lodi Sea-Watch 4.

Na vypravení nového plavidla se Banksy dohodl s Piou Klempovou, bývalou kapitánkou několika záchranářských lodí ve Středozemním moři. Klempová ujasnila, že umělec se na projektu podílel čistě z finančního hlediska. „Banksy nebude předstírat, že ví lépe než my, jak se starat o loď a my se nebudeme tvářit, že jsme umělci," uvedla kapitánka.

Ve vodách Středozemního moře se už letos potvrdilo úmrtí více než 500 migrantů, skutečný počet je však podle odhadů mnohem vyšší, píše The Guardian. Minulý týden u libyjského pobřeží utonulo nejméně 45 lidí, podle OSN šlo o nejtragičtější podobné neštěstí v letošním roce.

Většina migrantů z afrických států prchá před válečnými konflikty a chudobou do Evropy skrze Libyi a přes Středozemní moře se vydává v nevybavených a nebezpečných člunech. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v březnu oznámila, že odhadovaný počet obětí těchto riskantních cest od roku 2014 překonal "pochmurnou hranici" 20.000.

Reklama

Výběr článků

Načítám