Hlavní obsah

Banán prodaný za miliony byl sněden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecké dílo, které minulý týden vyvolalo obrovský rozruch, totiž banán přilepený na zeď samolepicí páskou, bylo povýšeno na novou úroveň. Dílo prodané za 120 tisíc dolarů (zhruba 2,8 milionu korun) v sobotu v galerii za přihlížení zmatených návštěvníků galerie snědl jiný performer. Své vystoupení nazval Hladový umělec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec snědl část uměleckého díla za milionyVideo: Reuters

 
Článek

„Je to žluté, je to přilepené páskou ke zdi, stojí to 120 tisíc dolarů a dá se to sníst. Co je to?“ napsala v hádance agentura AFP, která o případu informovala, a hned si odpověděla: „Banán prodaný za uvedenou cenu jedním umělcem, který jiný umělec s potěšením pozřel, aby šokoval měšťáky!“

Komediant, jak byl banán nazván, byl vystaven v sobotu na prodejní výstavě soudobého umění Art Basel v Miami na Floridě, když se jeden z návštěvníků rozhodl uspořádat happening.

Foto: Profimedia.cz

Banán přitahuje do galerie řadu návštěvníků, nyní bude muset být střežen.

„Toto je umělecké představení Hladový umělec,“ prohlásil David Datuna, přistoupil ke zdi, odtrhl od ní banán, oloupal jej a za velkého zájmu publika snědl. „Mám rád díla Maurizia Cattelana a tuto instalaci skutečně miluji. Je moc chutná,“ dodal.

Umělecké dílo zničeno nebylo 

Jakkoli Datunův počin osazenstvo galerie zprvu rozzlobil, žádné kroky proti umělci nepodnikli. Jen jeden banán nahradili jiným, který už střeží strážník.

„Nezničil umělecké dílo. Banán je idea,“ uvedl ředitel galerie Lucien Terras. Hodnota díla podle jeho vysvětlení spočívá v certifikátu pravosti a očekává se, že banán bude nahrazován pravidelně, aby neshnil. „Přineslo to spoustu napětí a pozornosti. Z představení jsme nebyli nadšeni, ale reakce byla fantastická a rozesmála hodně lidí,“ řekl.

Banán přelepený lepicí páskou prodal umělec za miliony

Koktejl

Dílo, představující prostě jen banán přichycený lepicí páskou ke zdi, vytvořil italský umělec Maurizio Cattelan a nazval jej Komediant. Podařilo se mu prodat dva exempláře tohoto díla, dle agentury AP byl prodán už i třetí za cenu 150 tisíc dolarů (zhruba 3,5 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám