Hlavní obsah

Balldoween je tu!

Novinky, Tomáš Baldýnský [www.baldachyn.cz]

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní Baldachýn bude pln děsu, přetékat hrůzou. Je přece Halloween. Teror ve školních třídách! Malé děti o sexu, malí lidé o rocku a nový překlad Bible, v němž Bůh "v rozhlase sedmý čas nalézt zalíbení!" V Baldachýnu však i vy nalézt zalíbení! Baldachýn zde pro vás!

Foto: Beáta Sklářová

Matematická sekce - výroba kaleidoskopů.

Článek

Fakt jsem dožranej. Půl dne volna jsem si vzal, kafe si uvařil, těšil se jak malej kluk. Pak jsem kejchnul a než jsem si utřel nos, byl přímý přenos soudu s Karlem Srbou pryč. Těšil jsem se na pořádné drama a ono houby.

Rozumějte, nestěžuju si, kdyby Česká televize takto úsporně pojímala i sportovní přenosy, zvládla by celou olympiádu za den a v ušetřeném čase by mohla vysílat něco zajímavého. Jenže jsem chtěl věnovat tento Baldachýn všem aspektům procesu, sezval jsem odborníky (Georgiho Dimitrova, Bonnie a Clydea a George Bushe mladšího, ten ale bohužel odřekl, protože se právě dozvěděl, že jeho tatínka málem snědli Japonci). Poctivě jsem se připravil, našel jsem zajímavé konsekvence - například jednou z přesmyček názvu Kill Sabina je "NASLI BALIK", což jasnozřivě přesně popisuje výsledek policejní prohlídky Srbova statku, během níž našli třicet miliónů, které Karel našel/zdědil/uspořil. A na základě přesmyček jsem hodlal i odhalit šedou eminenci celé kauzy, neboť čí je asi Lucie "BÍLÁ SKALNÍ" příznivec, ha? A všechny plány šly do kytek.

Volali jsme si smutně s kamarády a alespoň vymýšleli, že bychom alespoň na Halloween zaskočili za Sabinou Slonkovou v přestrojení za citrón, ale pak nám to přišlo moc komplikované. Při tom mě ale napadlo, že dnešní Baldachýn musí být nutně věnován právě Halloweenu.

U nás bohužel není tak oblíbený, jak by si zasloužil. Je to velká škoda - ve světě je považován za nejrychleji se rozvíjející svátkové odvětví, a to zvláště v oblasti používaných technologií. Zatímco u nás  po dvou tisících letech slavení velikonoc, ještě nikoho nenapadlo ani přidělat pět pomlázek na elektrický rotor (hledal jsem na internetu, jestli to přece jen už někoho nenapadlo, ale našel jsem jen tohle, což je podobné jen VELMI VZDÁLENĚ), v Americe se během Halloweenu používají ty nejmodernější výstřelky techniky od hollywoodského líčení...

... až po sofistikovaná mechanická zařízení.

Co je ale na vývoji Halloweenu nejzajímavější: mnozí ho začínají využívat jako záminku k rafinovanému personalizovanému vyvolávání hrůzy v konkrétních jedincích. Zatímco děti necíleně pobíhají po ulicích a snaží se s troškou mejkapu vyděsit náhodné terče, profesionální strašiči děsí cíleně, osobně a s přípravou. Poprvé jsem se s tímto fenoménem setkal před pár lety, kdy jsem se seznámil v Praze o Halloweenu s jednou českou emigrantskou rodinou a matka se smíchem vyprávěla, jak jí "sundala... néboh yak vy to zikate?" její dcera Susie, když po roce přijela domů na Halloween, vešla jakoby nic do pokoje, sedla si a svlékla si svetr. Matka si okamžitě všimla velmi realisticky vyvedených vpichů na jejích pažích, což ji "scared like peklo", naštěstí pak Susie vykřikla obvyklé halloweenské "trick or treat!", společně se tomu zasmály. "To se mi moc... hrozne ulevilo," uzavřela příhodu. Dcera mi pak stranou říkala, že si nedokážu představit, jak MOC se tehdy ulevilo jí, ale to sem už nepatří.

Ale sami vidíte, jaký má personalizovaný děs pozitivní vliv na mezilidské vztahy. Jak říkám, škoda, že se Halloween u nás moc neslaví. Představte si, kdybychom chodili personalizovaně strašit politiky. Zajít za Špidlou v převleku za Marvanovou s transparentem "Dítě je v jeslích, já se vracím" nebo za Mirkem Grebeníčkem v převleku za tatínka (za jeho tatínka), atmosféra by se uvolnila a  jistě bychom se tomu pak společně zasmáli.

Problém samozřejmě je, že politici zatím nemají povinnost zveřejňovat, čeho se bojí. To by spolu se zveřejněním soupisu majetku značně zprůhlednilo naši politickou scénu (zvlášť v případě těch, kteří by se báli zveřejnění soupisu svého majetku). Proto jsem se rozhodl jít příkladem a otiskuji zde ultimativní seznam:

PĚT VĚCÍ, KTERÉ MĚ OPRAVDU DOKÁŽOU VYDĚSIT 

1. Konzerva Kosteleckých párků

Spolehlivě. Kdykoli. K smrti.

2. Internetový překladač InterTran

Ne, vážně. Už několikrát jsem s ním experimentoval. Zvlášť poté, co jsem byl kritizován za množství odkazů na anglicky psané stránky. Na internetu je mnoho služeb, které dokážou okamžitě přeložit text z jednoho jazyka do druhého. Jen jeden však biblickou větu "A dokonal Bůh dne sedmého dílo své, kteréž dělal; a odpočinul v den sedmý ode všeho díla svého, kteréž byl dělal." přeloží jako: "A v rozhlase sedmý čas Bůh nalézt zalíbení jeho práce kdo on mněl jsem udělal; a on hovět si v rozhlase sedmý čas dle celek jeho práce kdo on mněl jsem udělal."

Představa Boha, hovícího si v rozhlase, by v Polsku autora slovníku pravděpodobně přivedla na hranici. Ale překlad Bible není jediným důkazem o tom, že i Antikrist píše software. A musíte uznat, že když něco přeloží "poučen Duchem svatým" jako " Taught vesnice Svatá stolice Vtipný", nemůže to pocházet z tohoto světa.

Zajímavé je, že jsem si toho zezačátku nevšiml - jako první jsem si totiž dal zkusmo přeložit projev George W. Bushe a výrok "Do porce jídla člen určitý Irácký lid budovat jeden stálý a klid kraj, my vůle délat náš drahý kraj více bezpěčný." mi připadal na Bushe celkem obvyklý (mimochodem: tenhle pěkný animovaný mix mezi medvídkem Pú a Georgem Wé vám naštěstí InterTran nepřeloží).

Naleznuv však v překladu Poeova Havrana verš "Obejmout jeden nedovařený a bod vyzařující paprsky dívka koho člen určitý anděle jméno Lenore." (na což, jak InterTran dodává, "Dél člen určitý Havran, "už nikdy"), začal jsem si dělat starosti. A - ačkoliv nejsem odborníkem na umělou inteligenci - nevěřím tomu, že pravým účelem InterTranu prostě není překládat věci z jednoho jazyka do druhého.

Na této stránce se vyskytuje ucházející překlad naší hymny do angličtiny. Prohnal jsem ho InterTranem a výsledná píseň "Kde is má domov?" si skutečně zaslouží vaši pozornost.

(Voda střiky nad člen určitý vrch!)

A shodou okolností je tamtéž k dispozici i překlad švédský. A přišel největší šok mých experimentů s InterTranem: najednou jsem měl pocit, že verš "Voda mumlání nad ängarna, les mumlání nad klipporna" v naší hymně vyloženě chyběl!

Bože... InterTran mě začal lákat na svou stranu. Musím se pomodlit... " Náš Otcovsky vládnout, kdo být typickým do nebe, kruh modlit tvá jméno. "

3. Příliš chytré děti!

(klikněte pro děsivý celek)

4. Popularita České republiky v zahraničních kinematografiích

Řada filmů Mission: Impossible, Agent bez minulosti, Warlockova pomsta a Zločin ve škole svatého Tomáše (neklikejte, pokud máte šéfa za zády nebo psychický problém s pomlázkou) mě děsí za nás za všechny. Nicméně fotogalerie z toho posledního mě přivedla k návrhu obálky chystaných prezidentských pamětí Václava Havla.

5. Lidi, kteří publikují na internetu

Těch se bojím ze všeho nejvíc. Třeba křehká, školou povinná dívka Pindruše. Ta kdyby za mnou přišla o Halloween, tak si pustím do kalhot. "No já se už na to asi fakt vyseru!!!!Už mě zase berou ty mandle!!!Z prázdnin mam hovno,protože jenom pracuju,ale zase budu mít hodně pěněz!A na Dana už taky seru!Asi začnu bejt lezba nebo fakt nevim!!!Asi jo!!!Bude to asi nejlepší,protože kluci jsou stejně svině!!!Třeba ne všechny,ale já narážim jen na ty magory!!!no holt mám smůlu!!!Ty mandle jsou stejně svině to se zas nedá vydržet!!!!". A prakticky všichni z toho pohledného seznamu "Nejlepších českých webových deníčků", který vám zajistí mnohou zábavu.

Hezký den!

P. S.

A Adam řekl, Tato is teď kost of má kost, a dužina of má dužina: ona mám být návštěva Žena, poněvadž ona was brát bez Man.

P. S. P. S.

Panebože, ochraňuj mě!!! MINIKISS! MINIKISS! " Náš Otcovsky vládnout, kdo být typickým do nebe, kruh modlit tvá jméno. "

Reklama

Výběr článků

Načítám