Hlavní obsah

Baldachýn a Arab(ela)

Novinky, Tomáš Baldýnský

Pokud se cítíte unaveni životem. Pokud vaše ruka už už sahá po kanystru s benzínem, zadržte! Přichází Baldachýn a svědectví o tom, že spousta lidí na světě je na tom hůř než vy. Saddám. Nebo ten pán, kterého ničí teroristé, komouši mu prokopli schránku a telepaté mu zlikvidovali vysavač. Nebo členové Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání...

Foto: ZZS LK

Ilustrační fotografie

Článek

Parlamentní debata, v níž ministr Dostál zcela zabil jeden z mých oblíbených vtipů (hledejte "Alzheimer"), mě přiměla se k celé kauze, jíž pracovně přezdívám "Dada České republiky", vizuálně vyjádřit.

Ovšem ukazuje se, že jsem to bizarní hlasování zjevně podcenil. Až dnes jsem se v článku Tomáše Haase s názvem Po padesáti letech se kruh uzavírá dočetl, že Petra Štěpánka, Milana Muchku a spol. kromě odvolání chtějí dokonce oběsit stejně jako komunisté doktorku Horákovou. A upřímně jsem se nad svou lehkovážností zděsil. To je vážně trochu přehnané! Uříznout uši snad, vyválet v peří možná... ale oběsit? Ještě děsivější je svědectví Jany Dědečkové, která přenos zřejmě sledovala z alternativního vesmíru, v němž Radu už dokonce popravili (viz závěrečný odstavec), Cyril Svoboda syčel, Dostálem cloumaly abstinenční příznaky a Ransdorf byl "normální".

Začal jsem litovat toho, že jsem si z tak vážné věci dělal legraci a cítil jsem se stejně podle, jako kdybych třeba vyvozoval nějaký humor z názvu nového pořadu České televize "Nehasit! Hořím." Ale ta představa Petra Štěpánka, demonstrativně se upalujícího před budovou arbitrážního soudu, mi nějak nejde z hlavy...

Nicméně i já jsem se dostal pod palbu kritiky. Soukromě jsem si postěžoval jednomu z českých bloggerů - lidí, kteří denně na internetu zveřejňují své zápisky a postřehy, se svým pocitem, že v poslední době píšou celkem bohorovně o ničem. Blogger to přirozeně zveřejnil a na mou nevinnou hlavu se snesla sprška odsudků, z nichž jeden se mě skutečně dotkl. Prý nedostatečně sleduji českou "bloggerskou" scénu...

No totok! Tak například deník velkého českého bloggera Petra Novotného čtu zcela pravidelně již mnoho měsíců, protože v něm se o tomto titánovi dozvíte vskutku všechno. Třeba, že jeho sedačka je už příliš mediálně známá a že nezbyde si pořídit nějaké nové sezení.

Tip pro Petra Novotného

Nicméně pokud se ponoříte do Novotného zápisků hlouběji, objevíte některé skutečně znepokojivé dokumenty, svědčící o tom, že i tento rozmarný jedlík zažil v životě události, které by pro méně odolnou duši byly skutečně traumatizující.

Avšak mým bezkonkurenčně nejoblíbenějším český blogem se stává vosanajazyku.com. Autor sumarizující zpravodajství TV Nova větou "lidé večer nemůžou poznat, kdy končí zvířata a kdy začíná Pavel Poulíček" či jako první přináší nástin tolik potřebné analýzy vztahu značky a barvy auta k předpokládanému chování řidiče ("Bílá dodávka je pro silnice tím, čím je dámská vložka pro svět. Je to zřejmě nutné, ale nenávidíme to. (...) vždycky uhání tempem, které naznačuje, že kdyby právě tenhle náklad králíčků Azuritů nedorazil do Postoloprt včas, tak se za Prahou otevře hvězdná brána a masy ještírků sežerou všechny lidi od Nováka dolů.") si nutně musí zasloužit můj upřímný obdiv.

Ale tím nejmučivějším weblogem českého internetu je zápis muže, který zaznamenal běh svého života posledních měsíců takto: "Zase tady do mne kopou neznámí telepati proudem a snaží se mě paralyzovat či dohnat k infarktu (momentálně míří do srdeční krajiny). Olomouc v okruzích ulic Karafiátová 1, Komenského 9, Kosmonautů 29. Sousedé z Karafiátovy mne neustále udávají a i křivě! Radnice mi nechce povolit výměnu bytů. Dne 7. 1. 2003 mě v Olomouci u obchodního centra "Senimo" okradli! V pátek 10. 1. 2003 jsem na Karafiátově 1 v Olomouci omdlel! Vykradli mi 3x chatu. Mouši se na mě domluvily! Dne 27. 1. 2003, mne okradli na Wurmově 4 v Olomouci - obchod jménem Au..., o 500 Kč. Pokazily mi opět oba domovní zvonky. Dnes mi prokoply schránku a zavolali na mne policii, která mne napomenula za přílišné hlučení z balkónu a to ještě v době kolem 19.oo. Policie samozřejmě byla loajální s teroristy, myslely si totiž, že konají svou povinnost, při napomenutí mého hlučení s otevřeným balkónem! Ty policisty na mě zavolal páreček žijící na Karafiátově 1, se jménem jednoho slovenského umělce...". Více zde.

Tomu říkám utrpení! Tomu říkám světabol! Přesto takto ranami osudu stíhaný jedinec je stále mezi námi a vkládá své životní příběhy do diskuzních fór napříč českým internetem.

Přes ten hraný optimismus je až příliš zjevné, že se blíží konec (kdyby jenom všechno bylo takhle snadné...). Je přítomen ve všem, i v tom nejnevinnějším.

Myslíte, že Saddám ví, co je Pupendo?

Hezký den!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám