Hlavní obsah

Baldachýn a 100 agentů Smithů

Novinky, Tomáš Baldýnský [www.baldachyn.cz]

V dnešních Baldachýnu si prohlédneme nejen unikátní film, zachycující bleskurychlou reakci George W. Bushe na události 11. září, ale podíváme se i na inteligentní krávy, kličkující slimáky a Světový rok rýže. Též vyhlásíme experiment, který nemá obdoby!

Foto: Barevné domky Hajnice

Domeček na Barevňácích kopíruje skutečné domy klientů Barevných domků v Hajnicích.

Článek

Na internetu se nedávno poprvé objevil nesestříhaný videozáznam toho, co udělal George W. Bush v prvních okamžicích poté, kdy se dozvěděl, že do Světového obchodního centra narazilo už druhé letadlo a že je tedy Amerika vystavena nepřátelskému útoku. Na této fotografii vidíte ředitele prezidentské kanceláře Andrew Carda přicházet k Georgi W. Bushovi, účastnícímu se hodiny čtení ve floridské škole Emmy T. Bookerové. Na počátku filmu Card šeptá do ucha osudnou informaci. Videozáznam není příliš kvalitní, nicméně coby historický dokument je neocenitelný.

Poskočme trošku dopředu, pokusme se zachytit reakci státníka, jehož země je v ohrožení. 15 sekund kupředu...

Pořád sedí. No - není divu, je těžké uvěřit, že Amerika byla napadena... tolik let od Pearl Harboru. Převiňme film ještě trošku dopředu - třeba o minutu.

No... tedy... ten člověk má tedy nervy.

Nevím, jestli na to máme čas - přejděme zatím k jiným zprávám a za pár minutek se na Floridu zase vrátíme.

KRÁTCE

Cenu Baldachýna pro nejvtipnějšího zpěváka získává za rok 2003 Eminem.

Brigádníkem s nejpříšernějí náplní práce byl v Norsku vyhlášen čtrnáctiletý Svein Tore Hauge, který si přivydělává jako terénní pracovník Saerheimského rostlinářského výzkumného institutu. Jeho úkolem je chytat kravská hovna v letu, aby nebyla kontaminována stykem se zemí. "Je to různý," řekl deníku Jaerbladet Svein: "Prostě musím čekat, dokud to neudělají. Někdy sedím hodinu a půl u jedný a čekám. V projektu je ale 21 krav a nějaké se vždycky zrovna chce srát."

 "Někdy to z ní lítá na všechny strany, ale liší se to od krávy ke krávě. Je důležitý si toho všimnout, aby se člověk mohl zdekovat, když je to potřeba." Swein si svou práci pochvaluje - "dělám na čerstvým vzduchu a není to práce pro někoho, lufťáci by to určitě nezvládli!"

ZPĚT NA FLORIDĚ

Možná je čas podívat se zpět na Floridu, kde nám běží druhá minuta a padesátá sekunda od chvíle, kdy se George W. Bush dozvěděl, že na Ameriku zaútočila neznámá síla...

Ach... ta knížka tedy musí být zajímavá! To by mě zajímalo, co tam vlastně čtou? Pokud je mezi čtenáři Baldachýna zaměstnanec nějaké tajné služby, který má přístup k takovémutomu supertajnému softwaru, co dokáže i ze špatných fotografií vytáhnout nejmenším detaily (vidíme to v každém druhém akčním filmu), nemohl by si s tou fotografií pohrát? A zaslat výsledek na cobushcte@baldachyn.cz? Děkuji předem!

Krátce II

Sice jsem se zapřísáhl, že na Baldachýn už nikdy nebudu dávat žádný odkaz na animaci ve flashi, v níž by byla hudba a nějaká zvířata, nicméně tato depresívní country-balada o hrdinné krávě, která četla Che Guevaru a kázala ostatním o svobodě, mne skutečně dojala.

Tak by mě zajímalo, co se teď děje na Floridě... Ne, dáme mu ještě čas!

MATRIX LIVE!

Stejně je v Japonsku mnohem víc zábavy než u nás. Říká se, že Japonci si dovedou věci mnohem lépe užít - a zdá se, že to je pravda. Třeba takový Matrix Reloaded. Češi vycházeli z kina, nadávali, že jsou dialogy příliš nesmyslné, agenti Smithové příliš digitální a popkorn příliš vysušený. A Japonci?

Podle tohoto diskuzního fóra se zdá, že když se někde sejde sto mladých Japonců v černých oblecích a s černými brýlemi, schyluje se k něčemu neuvěřitelnému:

NEO VERSUS 100 AGENTŮ SMITHŮ: LIVE!

Upřímně přiznávám, že mě žádný nápad už dlouho tak neokouzlil. Diskuzní fórum serveru RottenTomatoes, na které odkazuji, je plné obrázků, filmů (další stránky třeba zde a zde či tudlenc.)

Představa stovky lidí v černých oblecích a černých brýlích shromažďující se kdesi na veřejném prostranství a naživo přehrávající slavný souboj mesiáše Nea a stovky agentů Smithů z filmu Matrix Reloaded, je naprosto okouzlující. Tento originální způsob zábavy propukl v Japonsku na mnoha místech a vyvrcholí tuto neděli v Tokiu během tříhodinové totální a finální rekonstrukce této dnes už klasické bitvy.

O tom, jak brilantně jsou tato setkání organizována, svědčí například tato japonská stránka s podrobným plánkem průběhu bitvy (na stránce dole) a pak hlavně tento neuvěřitelně vyčerpávající web v angličtině, svědčící o tom, že uspořádání této akce není nic jednoduchého.

Z pokynů vyjímám:

všichni registrovaní Smithové se sejdou na stanici Ikebukuro a budou spolu pokračovat po trase Yamanote. Každá skupina vystoupí na své stanici a tím se dostane do startovací pozice.

Náhodní - neregistrovaní Smithové se sejdou na stanici Akihabara a počkají na ostatní Smithe, kteří tam budou vystupovat...

Upozorňuji, že se v Tokiu nebude troškařit jako ve filmu a ve scéně vystoupí přes 200 agentů Smithů! Pozvánka ve flashi zde.

Taky je vám líto, že tam nebudete? A taky vás napadá to, co mě?

MÁME NA TO?

Vyhlašuji tímto experiment: Najde se alespoň padesát agentů Smithů, kteří dorazí s černými obleky a brýlemi v sobotu 12. července na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech? Pokud ano, má se Thermal na co těšit!

Přihlášky posílejte na agents@baldachyn.cz.

No a teď by mohl být pomalu čas vrátit se zas na Floridu a omrknout, jak nám reaguje George W. Bush na zprávu o nárazu druhého letadla do budov Světového obchodního střediska... Připomínám, že nám běží čtvrtá minuta:

Zvedl hlavu! Tak ještě chvilku počkáme! Co bych tady ještě... no snad další informaci, kterou se v novinách nedočtete: rok 2004 byl právě vyhlášen Světovým rokem rýže! Vše o rýži si můžete stáhnout v PDF verzi časopisu Rýže dnes (potřebujete Acrobat Reader)

No tak, Georgi! Už je to pět minut!

Film končí, okamžik prozření se nedostavil... Georgových pět minut poté si můžete stáhnout na této stránce. Ale nedokážete sehnat pokračování? Chci vidět, kdy mu to došlo!

Hezký den!

P. S.

Děkuji agentu Smithovi z BIS za zaslání výsledku dvouhodinové práce jejich zvláštního programu DJBBIC 2.0 (Don't Judge the Book by its Cover). Konečně se dozvídáme, jaká kniha George Bushe pohltila tak, že nereagoval na špatné zprávy o statice nejvyšších budov světa.

Dvě věže? Bóže, to je starý!

Reklama

Výběr článků

Načítám