Hlavní obsah

Avantgardní skladatel vytvořil hudbu pomocí vln v bazénu

– Plymouth
Novinky, vps

Alexis Kirke se stal prvním člověkem, který vytvořil hudbu pomocí vln. Průkopnický skladatel na sebe umístil pohybové senzory a ovládal pomocí nich 24 lopatek v bazénu. Ty pak na základě jeho pohybů vytvářely vlny, jejichž sílu snímala čidla. Z nich se přenesl signál do syntetizátoru, který z přijatých dat vytvořil hudbu. Informoval o tom deník Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Skladatel vytvořil hudbu pomocí vln v bazénu

 
Článek

„Orchestr vln“ zazněl v úterý při slavnostním otevření nové budovy mořského výzkumu univerzity v anglickém Plymouthu. Budovu, která stála v přepočtu 600 miliónů korun, pokřtil vévoda z Edinburghu.

Kirke měnil pohybem svých rukou výšku tónu a pomocí ovladačů kontroloval i hlasitost. Vzniklá hudba pak vzdáleně připomínala velrybí zpěv. Představení trvalo 12 minut.

„Všechno probíhalo hladce. Lidé z publika se pak ptali, zda si můžou tuto hudbu koupit,“ řekl Kirke deníku Daily Mail.

Vodní hudba nebyla Kirkeovým prvním experimentálním představením. Již dříve například rozezvučel jednu z budov univerzity v Plymouthu pomocí vycházejícího slunce. Hudba, kterou Kirke vytváří pomocí technických zařízení, je logickým vyústěním jeho zaměření. Má totiž doktorát jak z oblasti umění, tak z informačních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám