Hlavní obsah

Autor Oprásků sčeskí historje reaguje na současné dění. Ztvárnil zesnulého Karla Gotta

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Satirické kreslené obrázky s gramatickými chybami v každém slově, témata z české a světové historie i současnosti. Přesně to je tvorba projektu Opráski sčeskí historje, který před sedmi lety založil jeho autor Jaz. Vtipné malůvky pro některé mnohdy až na hraně akceptovatelnosti si získaly srdce mnoha fanoušků. Chybět tak nesměla ani reakce na úmrtí Karla Gotta.

Autor Oprásků sčeské historje reaguje na současné dění. Ztvárnil zesnulého Karla GottaVideo: Novinky

 
Článek

Smrt českého zpěváka Karla Gotta ve středu zasáhla celou Českou republiku ale i Slovensko, Německo či Rakousko. Lidé po stovkách přicházeli položit květiny a svíčky před jeho vilu na Bertramce, vláda dokonce schválila případný státní pohřeb. Odchod tak významného zpěváka nemohl autor komiksu opomenout.

„‘Opráski sčeskí historje‘ poměrně často nějakým způsobem reagují na odchody a významné událostí, protože jsou součástí historie. Pokud nás někdo takový opustí, tak náš ‚Ústaf‘ vždycky vydá speciální díl, který je té osobě věnovaný. Karel Gott je samozřejmě někdo, kdo nemohl být opomenutý. Pro mě je to obrovský profesionál a ať si o něm myslí kdokoliv cokoliv, tohle mu nelze upřít,“ sdělil Novinkám tvůrce komiksu, který vystupuje v anonymitě pod přezdívkou Jaz.

Foto: Novinky

Historie je prý nevyčerpatelná studnice vtipných obrázků.

Ani před kamerou Novinek svou identitu neodhalil. „Jsem v masce ‚Zmikunda Lucemruskýho‘, což je největší panovník českých zemí pozdního středověku, jak je každému známo. Já ho tímto propaguji. Dokázal toho mnoho, vyřešil například papežské schizma z konce 14. století, což se mu povedlo na tom nešťastném koncilu v Kostnici,“ říká Jaz.

Zrušený Facebook kvůli Tisovi

Jaz se při tvorbě „oprásků“ neostýchá ani vážných témat a pro černý humor nejde daleko. Že by někoho urazil si nevybavuje, převážně také proto, že „terče“ jeho výtvorů jsou většinou již po smrti. Přesto přiznává, že se jeho tvorba může dotknout některých čtenářů. „Je pravda, že když jsem přidal ‚oprásek‘ který pokrýval osobu doktora Josefa Tisa ze Slovenského štátu, tak mi zrušili Facebook. Někteří jeho obdivovatelé byli patrně uraženi,“ míní.

Foto: Novinky

Jaz ztvárnil zesnulého Karla Gotta.

Ukončení tvorby Jaz v blízké době rozhodně neplánuje, naopak chystá novou knihu. „Knížka není úplně typická pro ‚opráski‘, protože je to velkoformátový souvislý příběh. Vyjde na Vánoce a bude se jmenovat Noví pověsti českí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám