Hlavní obsah

Australský umělec si dal na ruku transplantovat ucho

– CANBERRA

Bouřlivá debata se rozproudila kolem počinu australského umělce, který si "ve jménu umění" nechal na předloktí transplantovat ucho, stvořené v laboratoři z buněk. Stelios Arcadiou původem z Kypru, známý jako Stelarc, tvrdí, že jeho třetí boltec z lidské chrupavky je vylepšením tvaru jeho těla.

Článek

Chirurgové však zpochybňují, zda se taková operace vůbec měla uskutečnit, protože nebyla z klinického hlediska potřebná.

Pacientka, která se podrobila obdobnému chirurgickému zákroku, jehož účelem byla náprava vrozené vady, označila umělcovo dílo za pohoršlivé.

Jednašedesátiletý Stelarc připustil, že mu trvalo léta, než se mu podařilo najít chirurga ochotného takovou operaci provést. Ucho není funkční, on ale doufá v implantaci mikrofonu, který by ostatním umožnil naslouchat tomu, co jeho nadbytečné ucho zachytí.

Své dílo britskému publiku předvedl ve středisku Centre for Life v Newcastlu. Hvězda televizní reality show a modelka Sasha Gardnerová se narodila jen s jedním uchem a nedávno podnikla první kroky k plastické operaci, při níž jí lékaři ucho znovu vytvoří.

"On to snad považuje za umění, ale já osobně to považuji za nepřístojné a odporné. Pro spoustu lidí je to velice citlivé téma," rozhorlila se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám