Hlavní obsah

Australanka vystudovala v 94 letech medicínu

Novinky, rei, msnbc
CANBERRA

Australská praprababička, která ze školy odešla ve 12 letech, se nyní stala nejstarší promující osobou na světě. Phyllis Turnerová se pro studia lékařství rozhodla v jejích téměř 90 letech. Studia nyní na univerzitě v Adelaide završila získáním titulu.

Článek

"Po těch letech studia jsem velmi šťastná. Je mi jen líto, že nejsem tak pohyblivá," řekla stařenka, jež se bez chodící hole neobejde. Turnerová opustila základní školu ve 12 letech, aby dohlížela na své sourozence poté, co rodinu opustil otec.

Ke studiím se vrátila po téměř 60 letech. Když jí bylo sedmdesát, zapsala se na studia antropologie na prestižní univerzitě v Adelaide. Ve své závěrečné práci se zabývala australskými dějinami před příchodem Evropanů. 

Jeden titul jí však nestačil, a tak se rozhodla pro studium lékařství. "Po psychické stránce na tom byla stejně jako ostatní studenti. Její bystrost, nadšení a zaujetí byly nerozeznatelné od pětadvacetiletých. Má čilou mysl. Vstávala v pět hodin ráno a něčím se zabývala, pak mně volávala, aby si něco ověřila," řekl o studentce její konzultant profesor Maciej Henneberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám