Hlavní obsah

Astronomové objevili "galaxii" bez hvězd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

"Temnou galaxii" zcela bez hvězd poprvé objevili američtí astronomové. Dva miliony světelných let vzdálený černý mrak zřejmě sestává pouze z vodíku a částeček neznámého původu, uvedl britský odborný časopis New Scientist.

Foto: Beáta Sklářová

Fyzika hrou pro nadané děti z Ostravska.

Článek

Objev by údajně mohl být rozhodující při hledání takzvané skryté látky, která podle stávajících modelů tvoří více než 90 procent vesmírné masy. Leo Blitz a jeho kolegové z Kalifornské univerzity v Berkeley pozorovali gigantický vodíkový mrak HVC 127-41-330 pomocí obrovského radioteleskopu v portorickém Arecibu.

Mrak rotuje tak rychle, že by ho musela roztrhat odstředivá síla, pokud by ho pohromadě nedržel neviditelný zdroj silné přitažlivosti. Proto se nejméně 80 procent látky v tomto mračnu podle vědců musí vyskytovat ve formě skryté hmoty.

Podobná pozorování jsou prováděna i u jiných galaxií. V "lokální skupině", k níž náleží i naše Mléčná dráha, by podle simulačních propočtů mělo existovat kolem 500 takzvaných trpasličích galaxií. Objeveno jich však bylo jen 35. Ty ostatní by mohly z velké části tvořit velká mračna podobná HVC 127-41- 330, a proto je tak obtížné je objevit. Tyto "skryté galaxie" možná nemají žádné hvězdy, neboť vodík v nich není dostatečně stlačen, domnívají se vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám