Hlavní obsah

Astronautům se podařilo opravit sluneční panel

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scott Parazynski a Doug Wheelock v sobotu při kosmické vycházce úspěšně opravili poškozený solární panel na Mezinárodní kosmické stanici (ISS). Výstup do kosmu začal krátce po jedenácté hodině a jeho úkolem bylo opravit jeden ze slunečních panelů na segmentu P6. Panel se roztrhl při úterním rozvíjení.

Článek

Trhlina o velikosti asi 70 centimetrů znemožnila dokončit plné rozvinutí slunečních panelů. Kvůli tomu neměly panely potřebnou stabilitu a nemohly se tak otáčet za Sluncem. Chybějící výkon by znemožnil další rozšíření vesmírného komplexu.

Parazynski byl na místo poškození dopraven pomocí staničního manipulátoru rozšířeného o speciální nástavec (OBSS), který posádka raketoplánu využívá při kontrole náběžných hran křídel. Kolega Doug Wheelock vše sledoval a pracoval jako navigátor pro další členy posádky, kteří ovládali manipulátor.

Po ohlédnutí a zhodnocení situace zahájil Scott Parazynski opravu. Nejdříve byla na panel instalována dlouhá manžeta a poté odstřiženo spletené vodící lanko, které Doug Wheelock pomalu smotal. Následovala instalace ještě dalších čtyř manžet. Jejích úkolem bylo zajistit bezpečné rozvinutí panelů a zamezit jejích dalšímu poškození.

Posádka stanice nakonec pomalu rozvinula zbývající část panelu a astronauti vše pečlivě sledovali z blízka. Čtvrtý výstup do kosmu skončil v 18:22. Celkově se jednalo v historii ISS o 96. výstup do kosmu. Letos to pak již astronauti absolvovali kosmických vycházek 19.

Pátý výstup do kosmu byl zrušen kvůli náročné přípravě sobotního výstupu. V neděli večer bude průlez mezi raketoplánem a stanicí uzavřen a v pondělí v 11:32 se raketoplán od ISS odpojí. Přistát má Discovery na Floridě ve středu večer našeho času.

Kompletní záznam dnešního výstupu do kosmu a multimédia z celé mise jsou na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám