Hlavní obsah

Astronauti znovu v kosmu, startuje složitá operace

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejsložitějších kosmických operací v historii zahájili v neděli krátce po 11. hodině astronauti z raketoplánu Discovery a Mezinárodní kosmické stanice (ISS). V nejbližších dnech bude přesunut obří segment příhradového nosníku se slunečními panely.

Článek

Astronauti Scott J. Parazynski a Daniel M. Tani zahájili druhou z pěti kosmických vycházek do kosmu v 10:32. Mají přesunout část příhradového nosníku P6 se slunečními panely.

Po asistenci astronautů bude dnes nosník odpojen pomocí mechanického manipulátoru stanice a přesunut do parkovací pozice. Celá operace bude pokračovat zítra, kdy si segment P6 převezme mechanický manipulátor raketoplánu.

Poté se mobilní plošina stanice i s mechanickým manipulátorem přesune na levou část příčného příhradového nosníku a opět si segment P6 převezme od mechanické ruky Discovery a umístí jej na konec nosníku. O připojení se pak znovu postarají astronauti při úterním třetím výstupu do kosmu. Jak bude přesun vypadat znázorňuje nejlépe obrázek zde.

Nosník je 17,5 tuny těžký

Segment příhradového nosníku má hmotnost 17,5 tun a jeho součástí je dvojice slunečních panelů, které jsou nyní složeny. V plně rozvinutém stavu je jejich délka 73 metrů. Přesun segmentu je považován za jednu z nejsložitějších operací v historii budování Mezinárodní vesmírné stanice.

Dalším úkolem dnešního druhého výstupu do kosmu jsou práce na vnější straně spojovacího modulu Harmony, který raketoplán Discovery přivezl. Modul byl ke stanici připojen v pátek a včera do něj astronauti poprvé vstoupili.

Druhý výstup do kosmu má skončit přibližně v 17:18 a sledovat ho můžete prostřednictvím internetu na kanále NASA TV.

Podrobné informace nejen o výstupech do kosmu, ale celé misi najdete v českém překladu Press Kitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám