Hlavní obsah

Archeologové našli prehistorický pár ve věčném objetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italští archeologové odkryli hrob pravěkého Romea a Julie. Pár pohřbený před pěti až šesti tisíci let dosud spočívá ve vzájemném objetí. Objevitelé se shodují na tom, že je nález opravdu výjimečný.

Článek

"Je to opravdu nezvyklý případ," říká Elena Menottiová, vedoucí týmu, který kostry v severoitalském městě Mantova objevil. "Z mladší doby kamenné nám nejsou známy dvojité pohřby, a už vůbec ne páry v objetí. Tihle dva se ale opravdu objímají."

Menottiová dodala, že jak muž, tak žena skoro určitě zemřeli mladí, což je vidět ze stavu jejich zubů již při prvním zběžném ohledání. Přesnější věk nyní odhalí další testy.

"Přiznávám, že jsme tímto objevem opravdu velmi nadšeni," říká archeoložka. "V oboru pracuji 25 let, vedla jsem vykopávky v Pompejích a na jiných slavných místech, ale nikdy jsem nebyla dojatá tak jako dnes. Tohle je opravdu mimořádné."

Laboratoř teď bude zkoumat přesný věk pohřbeného páru a dobu jejich uložení do země.

Reklama

Související témata:

Související články

Prales vydal nejstarší hrobku mayské kultury

Legendu o vzniku světa a korunovaci mayského krále zobrazují nástěnné malby v síni dva tisíce let staré pyramidy v guatemalské džungli. Tři roky starý objev...

Výběr článků

Načítám