Hlavní obsah

Antidepresiva by šlo nahradit lysohlávkami, naznačila studie

Novinky, Martin Vlk

Lysohlávky by mohly být vhodným léčivem proti depresím. Naznačila to studie, která porovnávala potenciál psychedelické látky psilocybin, jež je obsažena právě v halucinogenních houbách, a zavedeného antidepresiva escitalopram. Ukázalo se, že psilocybin měl u testovaných lepší výsledky, podle vědců jsou však zapotřebí rozsáhlejší studie, aby se tato hypotéza potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ve studii, která byla zveřejněna v akademickém žurnálu New England Journal of Medicine, vědci porovnávali potenciál zmíněných látek u 59 lidí se středně těžkým až těžkým stupněm deprese. U aplikace obou látek došlo ke snížení deprese, při užití psilocybinu byl však pokles rychlejší a silnější.

„Jedním z nejdůležitějších aspektů této práce je, že lidé jasně vidí příslib řádně vedené terapie s psilocybinem v porovnání s více známou a zavedenou léčbou,“ řekl Daily Mailu doktor Robin Carhart-Harris, vedoucí Centra pro psychedelický výzkum na Královské univerzitě v Londýně.

Psilocibyn byl testovaným podáván perorálně a sezení, během něhož poslouchali emočně evokativní, atmosférickou a uklidňující hudbu, trvalo šest hodin. Celým sezením byli samozřejmě vedeni zkušenými psychiatry.

Po prodělání covidu roste počet neurologických a psychických poruch

Koronavirus

Testovaní podle studie po užití pociťovali potěšení, byli schopni vyjadřovat emoce, snížila se jim míra úzkosti a sebevražedných myšlenek a naopak se jim zvýšil pocit duševní pohody.

„Velmi často lidé poprvé pochopili, proč mají deprese, a navíc o tom chtěli mluvit, protože právě to pomáhá překonat negativní postoje k sobě samým a ke svým životům, které deprese podporují,“ vysvětlil neuropsychofarmakolog David Nutt, jenž taktéž působí na Královské univerzitě v Londýně.

Dávkování a závěry

30 dobrovolníkům bylo na začátku studie podáno 25 mg psilocybinu a následně dalších 25 mg o tři týdny později. Poté denně po dobu šesti týdnů užívali placebo tablety.

Jaké změny v chování mohou naznačovat depresi

Zdraví

Zbylých 29 dobrovolníků užívalo po dobu šesti týdnů denně escitalopram, přičemž na začátku sezení a po třech týdnech jim byl rovněž aplikován psilocybin, ale vždy pouze 1 mg – dávka tak nízká, že je klasifikována jako neaktivní a je nepravděpodobné, že by měla nějaký účinek.

Podle 16položkového vyšetření depresivní symptomatologie (QIDS-SR), které na škále 0-27 měří míru deprese (čím větší číslo, tím větší míra deprese), bylo na začátku studie průměrné číslo u testovaných psilocybinem 14,5. Po šesti týdnech od testování se skóre snížilo o 8 bodů. U těch, kteří užívali escitalopram, byla počáteční hodnota 16,4 a následně se snížila o 6 bodů.

Studie také zjistila, že odeznění příznaků deprese pociťovalo v šestém týdnu 57 % testovaných psilocybinem, zatímco pouze 28 % testovaných escitalopramem.

Vědci nicméně upozorňují, že kvůli nízkému počtu testovaných nejsou závěry studie zcela relevantní a že bude ještě třeba rozsáhlejších studií. Zároveň dodávají, že ač v psilocybinu vidí potenciál, lidé s depresemi by jej neměli užívat bez terapeutického dohledu, neboť by to nemuselo mít pozitivní efekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám