Hlavní obsah

Ani těžká nemoc nezabrání invalidovi šplhat na Everest

LONDÝN

Na počest 50. výročí prvního výstupu na nejvyšší horu světa hodlá Mount Everest částečně zdolat i 32letý britský invalida Glenn Shaw. Ne však o berlích, ale na speciálním kolečkovém křesle švýcarské výroby.

Foto: Dalibor Durčák

Tomáš Vandas promlouvá k přihlížejícím.

Článek

Do základního tábora na Mount Everestu ve výšce přes 5000 metrů nad mořem hodlá dorazit 29. května. "Nedosáhnu vrcholu, ale bude to stejně osobní výzva," připustil podle agentury EFE Shaw, který trpí těžkým onemocněním kostí.

Cílem jeho nynější expedice je upozornit na svůj typ onemocnění a získat finanční prostředky pro dobročinnou společnost Back-Up Trust, která pomáhá postiženým osobám žít normální život. Shaw je také členem britské Královské zeměpisné společnosti a v roce 2001 financoval Winston Churchill Memorial Trust jeho jízdu po antarktickém pobřeží. Glenn spolupracuje také s Brunelovou univerzitou v západním Londýně na vývoji vhodného kanoistického vybavení pro invalidní sportovce.

Od 29. května 1953, kdy sir Edmund Hillary v doprovodu Tenzinga Norgaje stanul jako první na vrcholu 8848 metrů vysokého Everestu, pokořilo jeho vrchol přes 1200 lidí. Velehora si ale také vybrala daň - při pokusu o její zdolání 180 lidí zahynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám