Hlavní obsah

Anglií se toulá neznámá obrovská kočkovitá šelma, dokazuje fotografie

Novinky, Jakub Kynčl, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Denham

Fotografie stvoření připomínajícího pantera, jak klidně pozoruje dění nedaleko lesa, vyděsila celou Velkou Británii. Zdá se, že jde o první průkaznou fotografii dokazující, že v britských lesích žije neznámý druh kočkovité šelmy, která se úspěšně vyhýbá člověku.

Článek

Elektrikář Paul Keehn (35) pořídil fotografii na svůj mobilní telefon 26. března ve vesnici New Denham nedaleko Uxbridge v hrabství Buckinghamshire. Šelmu spatřil jak odpočívá nedaleko rodinných domků u lesa. Keehn šelmu vyfotil a okamžitě běžel za majitelem bytu, kde právě pracoval, aby se na šelmu podíval spolu s ním. Než se ale dvojice na místo vrátila, po kočkovité šelmě už nebylo ani ponětí.

"Pokud je tato fotografie pravá, tak je to nejlepší fotografie tzv. Velké kočky, o jejíž existenci se v Británii spekuluje už desítky či stovky let. Zdá se, že autentičnost fotografie bude jen velmi těžké zpochybnit," uvedl britský biolog Di Francis, který se specializuje právě na kočkovité šelmy i otázku existence neznámých velkých kočkovitých šelem v Británii.

Dosud neznámý živočich

"Rád bych viděl ještě nějakou fotografii tohoto stvoření v pohybu, abychom si mohli být více jistí, oč šlo a že to není podvrh. Ale zdá se, že vyfocený objekt odpovídá popisu stvoření, o kterém se léta mluví. Fotografie zvířete jakoby vypadla ze sledování této šelmy v minulých letech," řekl Di Francis.

Zoolog se domnívá, že tento typ šelmy je vědě zatím neznámý. Podle něj může jít o šelmu z dávných dob, která ve velmi malém počtu přežila až do dnešní doby a úzkostlivě si dává pozor na to, aby se vyhla kontaktu s člověkem. Bílá skvrna na hrudi živočicha pak podle zoologovy manželky dokazuje to, že nejde o pantera, ale o dosud neznámého živočicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám