Hlavní obsah

Amsterodamské domy lásky jsou v ohrožení

AMSTERDAM

Hlavní město Nizozemska se rozhodlo zavřít jednu třetinu veřejných domů ve své světoznámé vykřičené čtvrti. Za 18 miliónů eur (496 miliónů Kč) odkoupí 18 domů doposud užívaných k prostituci a udělá z nich obytné domy nebo obchody.

Článek

Amsterodamský starosta Job Cohen prohlásil, že ačkoliv je prostituce v Holandsku legální, ve středu města je jí až příliš. Dodal také, že dochází k využívání žen a dalším druhům kriminální činnosti.

Prostitutky v amsterodamské vykřičené čtvrti pracují v neony osvětlených oknech a celá čtvrť je již dlouho vyhlášenou turistickou atrakcí. Na základě tohoto rozhodnutí radnice se ale 51 z těchto okének prodá a uzavře. De Waalen, jak se čtvrti holandsky říká, je jednou z nejstarších a nejmalebnějších částí holandského hlavního města.

Odborový svaz holandských sexuálních pracovnic, De Rode Draad, starostův krok samozřejmě kritizuje a tvrdí, že to ztíží sociální práci a možnost pomoci kolegyním, které se ocitnou v úzkých.

Prostitutky si okénka najímají za cenu kolem 100 eur (2700 Kč) denně. V jednom okně se jich ale během dne obvykle vystřídá několik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám