Hlavní obsah

Americká zvláštní jednotka verbuje opičky na výzvědnou práci

MESA

Využít šikovnosti drobných opiček v týmu elitní zásahové jednotky plánují americké policejní síly. Malpa pižmová, oblečená v neprůstřelné vestě a vybavená vysílačkou a videokamerou, by podle nich mohla představovat jedinečný špionážní nástroj.

Článek

Tyto opičky už byly vycvičeny jako společníci kvadruplegiků, kterým dokážou naservírovat jídlo, zhasnout světlo či vyčistit zuby. Tentýž výcvik by podle důstojníka zásahové jednotky (SWAT) v arizonské Mese Seana Truelova mohl připravit tyto opičky na policejní výzvědnou práci.

Malpy pižmové, které váží jen dva až tři kilogramy a jejichž schopnost řešení rébusů ještě umocňují drobné obratné ruce podobné lidským, by podle Truelova mohly na povel odemykat dveře, prohledávat budovy či hledat zraněné lidi. Jejich velikost jim dovoluje proklouznout do míst, kam se lidé ani roboti nedostanou. "Všichni se tomu nápadu smáli, dokud nad ním opravdu nezačali přemýšlet," dodal.

Truelove je podle britského listu The Daily Telegraph připraven i na možný odpor ochránců práv zvířat a ujistil, že opičky by nebyly vysílány do akcí "s příliš vysokým stupněm ohrožení." Rukavice na rukou a nohou by je ochránily před pořezáním střepy. A podobně jako ještě žádný podezřelý neublížil robotu, předpovídá Truelove, že zločinci by byli "příliš ohromeni" zjevením opičky, než aby jí ublížili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám