Hlavní obsah

Američanka trpí záhadnou kožní nemocí, na hlavě jí rostou nehty

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Osmadvacetiletá studentka trestního práva Shanya A. Isomová trpí velmi vzácným kožním onemocněním. To způsobuje, že jí na hlavě místo vlasů rostou nehty. Jak sama tvrdí, je jediná na světě, kdo má tuto nemoc, uvedl server huffingtonpost.com.

Žena trpí vzácnou nemocí, na hlavě jí rostou nehtyVideo: wafb.com

 
Článek

Poprvé zaznamenala žena příznaky v roce 2009, když měla astmatický záchvat, který lékaři léčili steroidy. Ty u ní však vyvolaly alergickou reakci. Na nohou se jí vytvořily boláky a kůže jí začala tmavnout.

Specialisté v Memphisu vyzkoušeli celou řadu léčebných postupů, nasadili jí léky mimo jiné na ekzém nebo na stafylokokové infekce. Nic ale nezabíralo. „Provedli mi testy od A do Z. A všechny výsledky se vrátily negativní,“ řekla Isomová televizní stanici WAFB.

Před rokem, v srpnu 2011, byla hospitalizována v nemocnici v Baltimoru. Až tam lékaři přišli na to, že její vlasové folikuly produkují dvanáctkrát více kožních buněk než vlasových. Což znamená, že jí místo vlasů rostou nehty.

Po zjištění diagnózy a zahájení léčby se její stav mírně zlepšil. „Nemohla jsem sedět, nemohla jsem chodit. Teď chodím s holemi, a někdy dokonce sama,“ popsala v televizní reportáži.

Chce pomáhat ostatním

Nyní ale bojuje s dalším problémem, kterým je nedostatek financí. Účty za léky už dosáhly výšky 250 tisíc dolarů, což je v přepočtu více než pět miliónů korun. Její zdravotní pojištění pokrývá pouze náklady na pět léků z celkových sedmnácti.

Isomová už proto založila nadaci, která má za cíl získávat finanční prostředky nejen na její léčbu, ale i pro ostatní, u kterých by se podobné symptomy objevily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám