Hlavní obsah

Američané utratí za Halloween neuvěřitelných 129 miliard

Právo, Hedvika Miller (Raleigh, USA)

Poslední říjnový týden patří v USA Halloweenu, svátku v češtině známému jako předvečer svátku Všech svatých, který připadá na poslední den v měsíci. Američané ho zbožňují a dokazují to i letos.

Foto: Profimedia.cz

Dýně je stále symbolem Halloweenu

Článek

Za sladkosti při koledování během halloweenského večera a za masky utratí odhadem 6,9 miliardy dolarů, tedy v přepočtu neuvěřitelných 129 miliard korun. Halloween slaví na 158 miliónů Američanů, což je polovina obyvatel země.

Do masek se oblékají nejenom děti, ale často i dospělí a dávají je i domácím zvířatům, obzvláště psům a kočkám. „Chci být letos jako zpěvačka Miley Cyrusová,“ říká mi 15letá Isabelle Turanová z Chicaga, fanynka o pět let starší zpěvačky a herečky.

Její maska letos frčí nejvíc. Cyrusová prošla raketovým vzestupem od dětské televize Disney Channel po kontroverzní sexuální vystoupení na pódiu, na němž se neváhá svléknout do naha.

V oblibě ale zůstává i klasika, jako jsou upíři, nejrůznější strašidla, ale také třeba masky prezidenta Obamy nebo Hillary Clintonové. Na internetu je ale za 25 dolarů k mání i maska dnes už mrtvého nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina.

Dýně zůstává

Pokud zapnete televizi, je program plný hororů a strašidelných filmů. Ne každý to ale přijímá. „Ještě bych bral masky a koledování, ale ty příšerné filmy plné krve a násilí, to není normální,“ soudí Bob Bowman z Atlanty.

Na Halloweenu ale těžko kdo něco změní. V USA se už slaví od roku 1840. Symbolem vždy byla a zůstává vydlabaná dýně se svíčkou uvnitř.

Někteří Američané však dnes staví okolo svých domů doslova strašidelné lunaparky, mnohdy i se zvuky. Fantazie nezná mezí a zápal dává zapomenout i na peníze. Na výzdobu domů tak často padnou tisíce dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Létající smrtka děsila lidi v parku

Halloween se blíží, a tak není překvapením, že se v rámci navození atmosféry tu a tam straší už dopředu. O působivý vtípek se postaral Američan Tom Mabe, který...

Výběr článků

Načítám