Hlavní obsah

Američan vyskočil z letadla a řítil se k zemi po zádech

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyskočit v létajícím obleku z letadla a řítit se střemhlav dolů není samo o sobě nic pro slabé žaludky. Brendan Weinstein z amerického San Francisca však celý proces seskoku vylepšil tím, že skočil do prázdna po zádech. Jeho adrenalinový kousek zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž v létacím obleku se řítil k zemi po zádechVideo: Caters News, AP

 
Článek

Nebojácný Weinstein s kolegy Gregorym Noonanem a Adrianem Witzenmann-Krellem trénovali na seskok půl roku a výsledek stál za to. V červenci letošního roku vyskočili z letadla nad švýcarskou horou Mettelhorn a video, které nyní zveřejnili, zaujalo nejen komunitu vyznávající tento adrenalinový zážitek, ale i širokou veřejnost.

Náročnost seskoku spočívá především v tom, že dva skokani letí vzduchem těsně u sebe. Horní pilot slouží jako navigátor. Pokud se spodní letec příliš vzdálí od horního, tak se mezi nimi vytvoří vzduchová kapsa, která naruší hladké proudění vzduchu (takzvaný burble), a horní letec se může propadnout o několik desítek metrů dolů.

„Nejenom, že spodní pilot svěřuje svůj život navigujícímu pilotovi nad sebou, ale navigátor svěřuje ten svůj spodnímu pilotovi,“ říká o náročném triku sedmadvacetiletý Američan, jenž má za sebou více než tisícovku seskoků.

Letci pro svůj kousek našli inspiraci u base jumperů Alexandera Polliho a Loic Jen Alberta. Ti však na rozdíl od Američanů skákali z pevných bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám