Hlavní obsah

Alžběta II. slaví 95. narozeniny. Bez Charlese, Williama i Harryho

Britské panovnici Alžbětě II. je dnes 95 let. Jde však o narozeniny poznamenané smutnými okolnostmi. Po nedávném skonu jejího manžela, prince Philipa, královská rodina stále drží smutek. Navíc jsou veškeré větší veřejné oslavy zrušeny z důvodů protipandemických opatření. Královna Alžběta II. tak narozeniny oslaví pouze v úzkém rodinném kruhu. Chybět budou i princ Charles a princové William a Harry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. usedla na trůn 2. června 1953, naposledy se objevila na veřejnosti v sobotu na pohřbu svého manžela, prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

Princ Philip by letos oslavil 100 let a oslava jeho jubilea měla být tou hlavní slavnostní událostí letošního roku, píše agentura AP. U příležitosti svých narozenin královna ve středu poprvé od smrti manžela vystoupila veřejně.

„Ačkoliv prožíváme jako rodina období velkého smutku, útěchou nám byly všechny pocty, jichž se dostalo mému manželovi a které přicházely ze Spojeného království, (britského) Společenství, z celého světa,“ řekla královna.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Britská královna Alžběta II. v tradičním vánočním proslovu

„Já a moje rodina bychom vám chtěli poděkovat za vaši podporu a laskavost, kterou jste nám v posledních dnech projevili. Hluboce nás to dojalo a neustále nám to připomíná, jaký výjimečný dopad měl Philip za celý svůj život na bezpočet lidí,“ pokračovala.

„Rád bych poslal srdeční gratulace jejímu veličenstvu k 95. narozeninám. Vždy jsem velmi obdivoval královnu za její službu této zemi a Společenství. Jsem hrdý, že mohu sloužit jako její premiér,“ napsal britský premiér Boris Johnson. 

Podle britských médií se členové královské rodiny dohodli, že budou Alžbětu II. postupně navštěvovat na hradě Windsoru, aby nebyla během dvoutýdenního smutku za prince Philipa sama. Mezi hosty bude údajně i nedávno narozený vnuk prince Edwarda, královnina syna.

Bez Harryho, Charlese i Williama

Podle informací britského bulvárního tisku bude na hradě při oslavách chybět princ Harry, který již v úterý odcestoval zpět do Spojených států za manželkou Meghan. I kdyby v Anglii zůstal, patrně by se s královnou neviděl. Ve středu ji nenavštíví ani princ Charles nebo princ William. Aby neporušili protiepidemická nařízení, navštíví královnu osobně až později.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. usedla na trůn 2. června 1953, naposledy se objevila na veřejnosti v sobotu na pohřbu svého manžela, prince Philipa

Buckinghamský palác uvedl, že letos nevydá nový oficiální portrét panovnice, jak tomu bylo v předchozích letech. Nezazní ani slavnostní salvy na londýnském hradě Tower, jak v den narozenin královny bývá zvykem.

Pohřeb prince Philipa

Evropa

„Královna doufá, že si co nejvíce užije pěkného počasí při setkání s členy rodiny a na procházce s dvěma novými psy rasy corgi, Fergusem a Muickem. Velmi se těší na setkání s rodinou, která je pro ni velkou oporou,“ cituje list Daily Mirror zdroj blízký britské královské rodině. Psíky dostala Alžběta od prince Andrewa. Dle zdrojů z paláce oba psi dokázali alespoň trochu rozptýlit královnu truchlící po Philipově skonu.

Červnové oficiální narozeniny se dočkají rovněž omezení

Letos by měla královna oslavit narozeniny ještě jednou, 12. června. Tento den se ve Velké Británii slaví oficiální narozeniny panovníka, bez ohledu na datum jeho narození.

Foto: ČTK

Královna Alžběta se svým chotěm, princem Filipem a dětmi na snímku z roku 1968.

Tradice dvojích oslav je více než 250 let stará. Založil ji v roce 1748 král Jiří II. Ten se narodil 9. listopadu a vzhledem k anglickému počasí mu nepřišlo vhodné pořádat v tento den slavnostní průvod. Vymyslel proto oficiální oslavu panovníkových narozenin.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Letos, stejně jako loni, se však kvůli opatřením spojeným s epidemií nemoci covid-19 oslavy omezí jen na skromné připomenutí životního jubilea nejdéle sloužící panovnice na světě. Podle BBC by se tento rok mohla menší vojenská přehlídka konat přímo na hradě Windsoru, kam se královna uchýlila již na začátku epidemie loni na jaře.

Tento týden čekají britskou královskou rodinu i další jubilea. Princ William a jeho manželka Catherine si 29. dubna připomenou deset let od svatby, jejich nejmladší syn princ Louis oslaví v pátek 23. dubna třetí narozeniny, připomíná BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám