Hlavní obsah

Aleš Půta na chatu: Koktejl na lásku? Deset vodek pro oba

Novinky, jky

Aleš Půta je jedním z předních českých mixologů. Barmanství se věnuje od roku 1995. Věnuje se nápojovému cateringu, ročně projezdí desítky akcí, na kterých se setkává s tou nejnáročnější klientelou. Na chatu Novinek.cz prozradil čtenářům mnoho zajímavostí ohledně přípravy nejoblíbenějšího českého koktejlu - mojita, například jak správně drtit a skladovat mátu.

Článek

Mnoho z vás chtělo recept na nějaký nealkoholický koktejl, který by se hodil pro děti. Aleš Půta vám vyšel vstříc se svojí radou: "Zkuste v mixéru rozmixovat jahody a banány se zmrzlinou a mlékem. Milk Shake zabere pokaždé! Anebo ledový čaj s čerstvou mátou a citrónovou limonádou."

Jednoznačně největší množství otázek však směřovalo k přípravě mojita, které už je několik let s přehledem nejobjednávanějším koktejlem v ČR. Dozvěděli jste se, že to, že jste dostali mojito s kostkami ledu nemusí znamenat, že se s nimi nechtělo barmanovi drtit, ale dost možná jste si objednali tradiční kubánské mojito, nikoliv jeho evropskou verzi.

Mnoho dotazů se týkalo přímo máty. Na drcení byste dle Aleše Půty neměli používat žádné drtící přístroje, ale plně stačí ji zlámat v rukou, včetně stonku, který je velmi aromatický. A jak ji správně skladovat? Zabalit do vlhké utěrky a umístit do chladu.

Otázka přišla i na další složku mojita - limety. Aleš Půta odrazuje od přezrálých takřka žlutých limet. Jako ideál doporučuje šťavnaté limetky, tedy ty, které většinou v obchodě identifikujete jako zelené a měkké.

Při některých odpovědích došlo i na vtípky. Jeden ze čtenářů se tázal, co si může namíchat, když má doma pouze rum a zelenou. Aleš Půta reagoval stručně a jasně: "Masakr." A když přišla tak trochu obligátní otázka, jestli zná nějaký koktejl na lásku, završil to barman, který již obsluhoval například i Václava Klause či Julii Roberts po svém: "Deset vodek - ale musí to vypít i váš protějšek..."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám