Hlavní obsah

Abramovič si chce koupit obří dopravní airbus

Prvním a zatím jediným soukromníkem, který si objednal obří dopravní letoun Airbus A380, je údajně ruský miliardář Roman Abramovič. Napsal to ve středu bez udání konkrétního zdroje francouzský deník Le Figaro. Letadlo by jej mohlo na základě katalogové ceny přijít na více než 300 miliónů dolarů, tedy zhruba šest miliard korun.

Článek

Zprávy o zájmu některých bohatých soukromníků o nákup letadla, které pojme i víc než 800 lidí, se objevily během letošního pařížského aerosalonu. Obchodní ředitel Airbusu John Leahy tehdy řekl, že s žádným z nich ještě nebyla uzavřena dohoda, ale že doufá, že ještě letos bude jedna podepsána. Tehdy se spekulovalo hlavně o zájemcích z Blízkého východu.

Roman Abramovič je nejbohatší z takzvaných nových Rusů. Jeho jmění se odhaduje na skoro 19 miliard dolarů. Je mimo jiné majitelem londýnského fotbalového klubu Chelsea, kde působí český brankář Petr Čech. Letos v dubnu se objevila zpráva, že Abramovič si chce dopřát výlet na Měsíc, za což je ochoten dát také nějakých 300 miliónů dolarů.

Airbus má zatím na obří A380 přes 170 pevných a předběžných objednávek. První stroj dodá příští měsíc společnosti Singapore Airlines.

Reklama

Výběr článků

Načítám