Hlavní obsah

Občany Plzeňska vyděsil varan

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Pořádný šok zažili lidé, kteří ve středu zvolili procházku kolem řeky Úhlavy v Přešticích na Plzeňsku. Vyděsil je více než metr dlouhý exotický ještěr, který se pohyboval mezi spadaným listím na břehu řeky. Obří plaz nakonec skončil v záchranné stanici živočichů v Plzni.

Článek

"Jedná se o jeden z druhů varana.  Byl podchlazený a podle oděrků na kůži to vypadá, že byl venku delší dobu. Buď utekl některému chovateli a nebo byl záměrně vypuštěn  do přírody, protože se ho chtěl jeho majitel zbavit," uvedl šéf záchranné stanice Karal Makoň.

Podle něho bude zvíře nyní převezeno do terária pod odborný dohled a papírově předáno na ztráty a nálezy příslušného městského úřadu. "V případě, že se nenajde jeho majitel, půl roku se musí o zvíře postarat město. To po šesti měsících rozhodne, co s varanem dál udělá," dodal Makoň.

Ekologové se ještě ve spolupráci s veterináři plaza prohlédnou, zda jako druh podléhající chovatelské registraci nemá po kůží zanesen speciální čip, kde jsou zaneseny veškeré údaje o původu zvířete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám